IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроскептицизмът набира скорост

Дори в Германия намалява подкрепата за евроинституциите и се засилва скептицизмът на интелектуалците

21:48 | 28.03.14 г. 21
Евроскептицизмът набира скорост

Европейският съюз (ЕС) е под атака от всички посоки. За мнозина от десницата в Европа това е свръхбюрократична и тромава структура, която подкопава конкурентоспособността на региона, а за някои от левицата изглежда, че общността се крие зад маската на Международния валутен фонд (МВФ), за да налага нежелан от населението неолиберализъм, пише онлайн изданието EUObserver.com.

В страните-кредиторки – като Финландия и Германия например, гражданите са разгневени заради възможността за споделяне на дълговете в еврозоната. Опасенията са, че това ще принуди фискално отговорните страни да субсидират безотговорните.

В страните-длъжници, сред които са Италия и Гърция, хората са ядосани заради налагането на строги икономии, които все повече се отъждествяват с ЕС и особено с Германия.

Резултатите от проучване на общественото мнение, осъществено от Евробарометър, показва, че от началото на кризата подкрепата за ЕС рязко е намаляла. Преди кризата Великобритания беше най-скептично настроената към съюза държава. Миналата година консервативният премиер Дейвид Камерън обеща да проведе референдум за напускане на ЕС, ако спечели изборите.

Интересното обаче е, че в четирите най-големи държави от еврозоната доверието към институциите на ЕС е паднало под нивата, отчетени на Острова през 2007 г. Тази загуба на подкрепа вероятно ще се отрази на резултатите от евроизборите през май. Очаква се евроскептичните партии да се представят изключително силно в още три ключови държави-членки.

Във Франция крайнодесният фронт на Марин льо Пен, който настоява страната да изостави еврото, се очаква да събере 20 на сто от гласовете. В Италия движението на комика Джузепе (Бепе) Грило “Пет звезди”, което иска “различна Европа”, се очаква да постигне още по-голям успех. Британската UKIP пък се очаква да получи 13 места в Европарламента.

Това би могло да блокира опитите за реформа на еврозоната, които се смятат за единствения начин да се избегне повторение на дълговата криза. Такова подреждане в Европейския парламент може да принуди основните политически партии от ляво и дясно да формират проевропейски блок.

Един от европейските страни, в които дяловете на евроскептичните партии не достигат двуцифрени стойности в проучванията на общественото мнение, е Германия - може би и най-важната страна при определянето на бъдещето на Европа. Политическата динамика в най-голямата европейска икономика обаче е почти същата като в другите страни. Според проучването е налице спад в подкрепата за ЕС от 2007 г. насам, а евроскептичните гласове постепенно се засилват.

Въпреки че Меркел бе преизбрана за трети мандат като канцлер през септември миналата година с привидно одобрение за подхода и в решаването на еврокризата, нова евроскептична партия в Германия - Alternative für Deutschland (Af D), взе почти 5 на сто от гласовете на изборите и едва не влезе в Бундестага. Това е впечатляващ резултат за партия, създадена през февруари миналата година.

Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Успокоих се!Че никак не обичам да споря, ккгато нямам време!Ако имаш интересни статии от така наречените конспиративни сайтове, пращай на лични, че пролетта дойде и има много работа навън!За съжаление не владея английския дотолкова, че да се наема да превеждам статии и да ги пускам на български! Иначе ми стана интересно, за това че богатите нямат нищо!Имаш предвид тръстовете или нещо друго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Не :)) - само уточнявам!ОК, няма да продължавам в тази посока! Ще кажа, че това е много точно "Нещо подобно на това, което сега прави ЕЦБ с останалите банки в Европа" - М.Драги днес си призна от името на тези които са го сложили - ще цитирам по памет: "все още има известно законодателни разлики м/у САЩ и ЕС за да се осъществят QE в ЕС..." -> нали се сети коя е законодателната разлика + каква е най-голямата ЦЕЛ на ръководителите на ЕС сега + какво се прави/приема в момета => БАНКОВ СЪЮЗ - "Крайна цел, босовете на ЕЦБ са босовете на ЕС. " - тук е пак аналогично на САЩ - "за мен босовете на ФЕД и ЕЦБ са едни и същи" - абсолютно точно! Даже и на бъдещите ЗОНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
И как да спорим за нещо, което е очевидно!САЩ като САЩ си е бита карта!Няма значение, какво е САЩ! Да речем родината на американците!Но корпорация САЩ е факторът на международната сцена в екип с ФЕД, като боса е боса на ФЕД......1913 година е само поредното начало на нещо, което се е гонело като цел с години. Нещо подобно на това, което сега прави ЕЦБ с останалите банки в Европа. Крайна цел, босовете на ЕЦБ са босовете на ЕС. Друг е въпросът, че за мен босовете на ФЕД и ЕЦБ са едни и същи, най-много да има лека разлика в клановете и евентуално могат да се очакват сътресения при надмощие на едни или други фактори.П.С. въпрос: Ние спорим ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
друг е въпроса, че и ФЕД и Правителството /+Президента/ се управляват от друго място, но за това непрекъснато говоря/намеквам АЗ! Та => няма как ФЕД да е в/на Корпорацията, ако президента на САЩ е президент на Корпорацията! защото Нямаше да го има смисъла да е ФЕД отделен и създаден със специални права, а напротив - тогава спокойно би се управлявал от Правителството /+Президента/...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
ако изходим от твоето допускане за анализ, то стигаме до противоречие: - казваш "Разделям Корпорация САЩ от САЩ!" и после допълваш "Колкото нашият президент е наш, толкова и Обама е президент на американците!" => е президент на, и управлява Корпорацията САЩ, защото после уточняваш "И единия и другия са президенти на корпорации. " то КОЕ остава за САЩ , ОТДЕЛЕНА от Корпорация САЩ??? - на кое казваш САЩ ???=> ФЕД е в корпорацията , там е и правителството с президента /управляват корпорацията/ и маймуните /работниците в корпорацията/ и всичко свързано с тях... - разбираш ли от това противоречие какво => ГРЕШКА:според ТЕБ, президента на Корпорацията /в която е ФЕД/, управлява ФЕД чрез Корпорацията на която е президент! А това противоречи на основната манипулация: Паричното предлагане да се осъществява от "място" /ФЕД/ независимо/отделено от правителството+президента! - цялата борба и манипулации преди 1913г са били за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
И да има и да няма референдум, ЕС се разпада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Разделям Корпорация САЩ от САЩ!На това наблягам!Корпорация САЩ! Корпорация!Това го разбираш, нали? Колкото нашият президент е наш, толкова и Обама е президент на американците!И единия и другия са президенти на корпорации. Ако САЩ и България не са корпорации, нямаше и да имаме президенти!Всички знаем, че ФЕД само се намира в САЩ, не ни подценявай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"Реално, ФЕД са си на САЩ"айде още едно реално! - РЕАЛНО, ФЕД само се намира в САЩ, и осигурява независиомо от САЩ и правителството /местните маймуни и под-система/ ПАРИЧНОТО предлагане на САЩ със всички произтичащи чрез и от него манипулации!!Нищо от това не прави ФЕД да е на САЩ, а по-скоро точнои обратното, ЧРЕЗ ФЕД се контролира САЩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Мислете кой е зад /над/ ФЕД, щото ФЕД не е на ВрЪхЪ!! - но и ако ползвате конспирациите с готовите /грешни-манипулиращи/ отговори, далеч няма да стигнете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Реално, ФЕД са си на САЩ, само обаче с уточнението, Корпорация САЩ!Съответно и Корпорация САЩ си е на ФЕД!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
""""""""""""От друга страна развитите държави прибират само квалифицирани служители от неразвитите.. """"""""""""""Точно това става! Създават се умишлено условия, чрез поддържане на различен стандарт в заплащането, да се изсмукват и последните сили на нарочените държави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още