IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроскептицизмът набира скорост

Дори в Германия намалява подкрепата за евроинституциите и се засилва скептицизмът на интелектуалците

21:48 | 28.03.14 г. 21
Евроскептицизмът набира скорост

Европейският съюз (ЕС) е под атака от всички посоки. За мнозина от десницата в Европа това е свръхбюрократична и тромава структура, която подкопава конкурентоспособността на региона, а за някои от левицата изглежда, че общността се крие зад маската на Международния валутен фонд (МВФ), за да налага нежелан от населението неолиберализъм, пише онлайн изданието EUObserver.com.

В страните-кредиторки – като Финландия и Германия например, гражданите са разгневени заради възможността за споделяне на дълговете в еврозоната. Опасенията са, че това ще принуди фискално отговорните страни да субсидират безотговорните.

В страните-длъжници, сред които са Италия и Гърция, хората са ядосани заради налагането на строги икономии, които все повече се отъждествяват с ЕС и особено с Германия.

Резултатите от проучване на общественото мнение, осъществено от Евробарометър, показва, че от началото на кризата подкрепата за ЕС рязко е намаляла. Преди кризата Великобритания беше най-скептично настроената към съюза държава. Миналата година консервативният премиер Дейвид Камерън обеща да проведе референдум за напускане на ЕС, ако спечели изборите.

Интересното обаче е, че в четирите най-големи държави от еврозоната доверието към институциите на ЕС е паднало под нивата, отчетени на Острова през 2007 г. Тази загуба на подкрепа вероятно ще се отрази на резултатите от евроизборите през май. Очаква се евроскептичните партии да се представят изключително силно в още три ключови държави-членки.

Във Франция крайнодесният фронт на Марин льо Пен, който настоява страната да изостави еврото, се очаква да събере 20 на сто от гласовете. В Италия движението на комика Джузепе (Бепе) Грило “Пет звезди”, което иска “различна Европа”, се очаква да постигне още по-голям успех. Британската UKIP пък се очаква да получи 13 места в Европарламента.

Това би могло да блокира опитите за реформа на еврозоната, които се смятат за единствения начин да се избегне повторение на дълговата криза. Такова подреждане в Европейския парламент може да принуди основните политически партии от ляво и дясно да формират проевропейски блок.

Един от европейските страни, в които дяловете на евроскептичните партии не достигат двуцифрени стойности в проучванията на общественото мнение, е Германия - може би и най-важната страна при определянето на бъдещето на Европа. Политическата динамика в най-голямата европейска икономика обаче е почти същата като в другите страни. Според проучването е налице спад в подкрепата за ЕС от 2007 г. насам, а евроскептичните гласове постепенно се засилват.

Въпреки че Меркел бе преизбрана за трети мандат като канцлер през септември миналата година с привидно одобрение за подхода и в решаването на еврокризата, нова евроскептична партия в Германия - Alternative für Deutschland (Af D), взе почти 5 на сто от гласовете на изборите и едва не влезе в Бундестага. Това е впечатляващ резултат за партия, създадена през февруари миналата година.

Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
""ТОВА Е РЕАЛНОСТТА""------------------------------------Брех тези САЩ, трябва да са РЕАЛНО много голяма работа в РЕАЛНОСТТА ... щом притежават ФЕД и способността да издават собствена парична валута, чрез която да манипулират света чрез "кризисни ситуации"...!! Цъ, Цъ, Цъ... не знаех че ФЕД е на САЩ, ама явсно това е РЕАЛНОСТТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 6
Dimat
преди 10 години
Погрешно на съществуващото мнение,че ЕС е създаден,за решаване на проблемите на европейците,от самите европейци,ЕС бе създаден от САЩ,за решаване на техните проблеми,чрез европейците.Развитието на нещата в ЕС досега,потвърждават това,но явно,малко хора го виждат.ЕС,например,понесе(и все още понася) всички негативи на финансовата,превърнала се след това в икономическа( и оттам,социална) криза в света.ЕС поема върху себе си всякакви експерименти за начините за преодоляване на всякакъв род кризи,създадени от САЩ(американците не експериментират,те си продължават да "решават" нещата,чрез стария изпитан дългов начин,чрез ФЕД).Все повече в кризисни ситуации,създадени от САЩ,които водят до военни конфликти,САЩ тикат напред ЕС,съответно с поемането на негативите от това(примери,колкото си искате:Либия,арабските "пролети",Сирия и напоследък,Украйна).Чрез ЕС,САЩ изнесоха базите си по-близо до Русия,като подложиха европейците на опасността от челен удар, при конфликт с Русия. ТОВА Е РЕАЛНОСТТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 6
mick
преди 10 години
Всъщност има и друг вариант, без мита, но с нормален данък върху имотите. Всъщност митата, не решават проблема създаден от символичния данък имоти - неефективна икономика, скъпи и неподдържани активи. А парите от данъка имоти трябва да се използват за поддържане на инфраструктурата в квартала/района където е имота. Така ще има и работа, ще има и ниша за българските фирми, няма да е всичко внос.Обаче проблемът със измислените стандарти наложени от ЕС си остават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Чудесно си го казал! И виждам и много хора са те разбрали! Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 45 rate down comment 6
mick
преди 10 години
Даже и между страните в ЕС трябва да има мита, колкото една държава е с по-нисък стандарт трябва да има по-високо мито. За да може местните икономики да започнат да се развиват. В момента силните стават по-силни, слабите по-слаби. Заместването на митата с помощи още повече изкривява ситуацията и прави фирмите неконкурентни - те просто свикват с помощите и даже само на тях разчитат.От друга страна развитите държави прибират само квалифицирани служители от неразвитите.. ЕС е голям тежък камък на врата на слаборазвитите държави. Стандарт след стандарт.. само и само да не може фирмите там да станат конкурентни на фирмите в развитите държави/разбира се всичко това под претекст защита на населението и природата да речем/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
ЕЦБ има проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
deant
преди 10 години
да де... дори с евроскептици на хоризонта... полето за решение е много тясно знам...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
"прилича" ... :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
deant
преди 10 години
ква е тази статия бе?--Това би могло да блокира опитите за реформа на еврозоната, които се смятат за единствения начин да се избегне повторение на дълговата криза. --НАПРОТИВ, това ще стимулира реформите, защото всички тези скептични промени ИСКАТ промяна. Статутковото обаче "от ляво и дясно да формират проевропейски блок." Майната им, не искам ЕС в който леви и десни са в коалиция! Това е пагубно и прилича на диктатура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още