IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън: Възхитен съм от резултата

Британският премиер декларира, че Лондон „чува всички, които гласуваха за независимост“

12:45 | 19.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Камерън: Точно както шотландците ще получат повече власт над собствените си дела, така и хората в Англия, Уелс и Северна Ирландия трябва да имат по-голямо влияние върху собствените си работи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Камерън: Точно както шотландците ще получат повече власт над собствените си дела, така и хората в Англия, Уелс и Северна Ирландия трябва да имат по-голямо влияние върху собствените си работи. Снимка: Ройтерс

С широка усмивка тази сутрин британският премиер Дейвид Камерън застана пред журналистите на входа на Даунинг Стрийт 10. Въпреки че резултатите все още не са официални, Шотландия гласува за това да остане в рамките на Обединеното кралство, с около 55% против независимостта.

Камерън заяви, че този въпрос е решен "за едно поколение напред", след като по думите му шотландците ясно са заявили волята си да останат в Обединеното кралство, предава Ройтерс.

„Добро утро! Народът на Шотландия направи своя избор. И резултатът е ясен. Той запази нашата държава обединена. И като милиони други, аз съм възхитен. Както казах по време на кампанията, разпадането на нашето Обединено кралство щеше да ми разбие сърцето. И знам, че тази идея беше споделена от хората не само в нашата държава, но и по света – заради това, което постигнахме, и заради това, което можем да направим в бъдеще. Сега е време нашето Обединено кралство да бъде заедно и да продължи напред“, заяви премиерът.

По думите му важна част от тази стратегия ще е един балансиран договор, „честен към хората в Шотландия, и важен за всички в Англия, Уелс и Северна Ирландия“. 

В речта си премиерът напомни за началото на дебата, след като през 2011 г. изборите печели Шотландската национална партия, а впоследствие тя предложи референдум за независимост. Според Камерън Лондон е можел да се опита да го блокира или отложи.

„Но както и по отношение на други важни теми, е важно да вземем, а не да избегнем, големите решения. Аз вярвам силно в нашето Обединено кралство и искам повече от всичко то да остане обединено. Но освен това съм и демократ. И беше правилно да уважим мнозинството на Шотландската национална партия и да дадем на шотландците правото да направят своя избор“.

Същевременно Камерън декларира, че Лондон „чува всички, които гласуваха за независимост. Сега имаме шанс, прекрасна възможност, да променим начина, по който британците се управляват, и да го променим към по-добро“.

По думите му политическите лидери и от двете страни на дебата сега носят тежката отговорност да се съберат заедно и да работят конструктивно – за интереса на шотландците, и на тези в Англия, Уелс и Северна Ирландия.

Камерън допълва, че ще се създаде специална комисия, която да обсъди разширяването на шотландското самоуправление (т.нар. деволюция), но отбелязва, че трябва да има честно решение и за англичаните. В края на речта си британският премиер заключи, че Обединеното кралство е прекрасна държава, в която тези дебати трябва да се решават мирно пред урните за гласуване.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още