fallback

Вайдман разкритикува покупките на активи от страна на ЕЦБ

Подобна програма може да прехвърли кредитните рискове, поети от частните банки, върху данъкоплатците, смята президентът на Bundesbank

15:13 | 06.10.14 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Германската централна банка (Bundesbank) Йенс Вайдман изрази сериозни притеснения от програмата за изкупуване на обезпечени с активи ценни книжа (Asset-backed Securities - ABS) на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише WBP Online.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги потвърди във вторник, че покупките на обезпечени облигации и ABS могат да започнат по-късно през годината, за да влеят ликвидност в системата, да насърчат кредитирането и да стимулират слабата икономика в еврозоната.

Вайдман сподели, че ако ЕЦБ купува заеми с влошено качество, то тогава кредитните рискове, предприети от частните банки, ще бъдат прехвърлени върху централната банка следователно и върху данъкоплатците без наличието на подходящо обезпечение. Според него програмата за покупки на ABS е в състояние да намали риска за банките за сметка на данъкоплатците, в зависимост от структурата ѝ. Затова ЕЦБ трябва да купува нискорискови активи, но самият Вайдман не е сигурен дали има достатъчно такива на пазара, които да отговарят на търсения от ЕЦБ мащаб.

Вайдман, както и други критици, най-вече в Германия, смятат, че сложните финансови деривати като ABS, са един от първопричинителите на кризата на високорисковите ипотечни кредити в САЩ през 2008 г.

Президентът на Bundesbank и преди е заявявал, че решението на ЕЦБ да понижи лихвените равнища до рекордно ниски нива, докато налива пари във финансовата система, създава рисков прецедент. Според него подобни мерки означават фундаментална промяна на курса и решителен завой в паричната политика на ЕЦБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:23 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още