IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ очаквано не измени лихвените проценти в еврозоната

Очаква се президентът на финансовата институция Марио Драги да разкрие повече подробности за програмата за покупка на ценни книжа, обезпечени с активи

15:11 | 02.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ очаквано не измени лихвените проценти в еврозоната

Очаквано Европейската централна банка (ЕЦБ) не измени лихвените проценти, след като направи това в началото на септември, изненадвайки до голяма степен пазарите.

Финансовата институция остави основния лихвен процент по рефинансиране в размер на 0,05%. Отрицателната лихва по овърнайт депозитите на банките в ЕЦБ остава -0,2%, а ставката по пределното кредитно улеснение за банките – в размер на 0,3 на сто.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги използва древногръцкия герой Херкулес, за да илюстрира предизвикателствата, пред които са изправени политиците в опитите им да вдигнат икономиката на еврозоната на крака, пише MarketWatch.

„Също както Херкулес се изправя пред Хидрата, понякога изглежда така, сякаш сме преодоляли едно препятствие, каквото е дълговата криза, но нови две се появяват – ниската инфлация и слабото възстановяване“, каза Драги в навечерието на заседанието на Изпълнителния съвет на ЕЦБ.

Той ще проведе пресконференция в 15:30 часа българско време, на която се очаква да разкрие повече подробности относно планираната програма за покупка на ценни книжа, обезпечени с активи.

Oчакванията са, че централните банкери няма да стартират програма за количествени улеснения. Същевременно те вече дадоха началото на първия кръг от целенасочените дългосрочни операции по рефинансиране (TLTRO), предоставяйки заеми за 82,6 млрд. евро.

Еврозоната страда от стагнация и слаба инфлация. През септември годишната инфлация бе само 0,3%, което е доста под целта на ЕЦБ от 2 на сто годишно.

„Трябва да припомним и как Херкулес победи Хидрата. Въпреки че той й отрязва главата, неговият племенник изгаря шията й. С други думи – той просто е разрешил проблема както на повърхността, така и в основата му. Ето това трябва да направим днес в еврозоната“, каза още Драги.

След обявяването на решението за лихвените проценти и преди пресконференцията на президента на ЕЦБ еврото се търгува при 1,2632 долара за брой.


Графика: Investing.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още