IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото ограничава загубите си преди срещата на ЕЦБ

Доларът се запъти към втори пореден ден на спад спрямо йената

12:20 | 02.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото ограничава загубите си преди срещата на ЕЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото ограничи свободното си падане от последните дни, след като погледите на пазара се насочиха към днешната среща на Европейската централна банка. От друга страна щатският долар изгуби позиции спрямо основните си конкуренти, след коментарите, че зелените пари са поскъпнали твърде рязко. Представянето на американската валута ще зависи изключително много от месечния доклад за заетостта, който ще бъде публикуван в петък следобед.

Вниманието на пазарните участници днес ще е насочено към срещата на ЕЦБ и пресконференцията на председателя на институцията Марио Драги. Банкерите трябва да вземат решение за равнището на лихвените проценти в еврозоната, като при това решение не се очакват изненади, тъй като измерителят бе понижен на последната среща на банката до 0,05%, което е най-ниското равнище в историята.

По-голям интерес предизвиква пресконференцията на ЕЦБ, която ще започне в 15:30 часа българско време. След редицата разочароващи данни, както за отделни страни, така и за региона като цяло, предизвикаха спекулации, че икономическите стимули на централната банка не дават очакваните резултати и е възможно допълнително разширение на количествените облекчения. Коментарите на Марио Драги от преди седмица допълват тези спекулации, след изявената от него пълна готовност за борба срещу задаващата се дефлация.

През вчерашния ден станахме свидетели на сериозно понижение на щатската валута. Доларовият индекс записа най-голямото си дневно поевтиняване от юни насам на фона на увеличаващото се мнение, че валутата е поскъпнала твърде много през последния месец. Според анализаторите икономическото възстановяване на САЩ не е толкова силно и текущите нива на долара все още не са оправдани.

Бъдещото представяне на долара ще бъде силно повлияно от данните за промяната в неселскостопанската заетост отвъд Океана, които ще бъдат изнесени в доклад утре. Очакванията са, че икономиката е добавила 211 000 нови работни места през месец септември, след като през август бяха създадени едва 142 000 нови позиции, докато прогнозите на анализаторите и тогава бяха сходни със сегашните.

В случай, че станем свидетели на нова порция разочароващи данни за състоянието на пазара на труда в САЩ, очакванията за повишението на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, вероятно ще се изместят за по-далечен период. Подобен сценарии ще даде тласък на американските индекси, но от друга страна ще натежи значително върху долара.

Зелените пари се запътиха към втори пореден ден на спад спрямо йената, след като в ранните часове на вчерашния ден се изкачиха над 110,00. В периода на поскъпване доларът се намираше в състояние на свръх покупка спрямо йената.

В същото време волатилността на едномесечните опции за двойката USD/JPY се изкачи до 8,61%, което е най-високото ниво от 3 март насам. Показателят се използва за определяне цените на опциите и служи за измерване на очакваните ценови колебания. Средната му стойност през тази година е около 6,96%.

Едно евро се разменя днес срещу 1,2640 долара. GBP/USD се намира около 1,6180, в близост до най-ниските стойности за деня. В същото време долар се разменя за 108,35 йени, след като за последните два дни японската валута успя да възстанови около 1,4% от изгубеното през последния месец.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото прави опит за корекция спрямо долара, след като през вчерашния ден формира техническата фигура "Чук" (Hammer), която се появява в края на низходящи движения. В хода на силния низходящ тренд, цената не се съобразяваше с подобни технически фигури, но през днешния ден виждаме минимално повишение за еврото, което вероятно ще направи опит за тест на съпротивата при 1,2700.

В случай, че трендът продължи с текущата си сила, вероятно ще станем свидетели на ново поскъпване на долара и насочване към подкрепата около 1,2500.

GBP/USD

Британската лира губи позиции в пет от изминалите шест сесии и дава ясен знак, че дългосрочният низходящ тренд подновява своята сила.

Приключилата вече корекция в полза на паунда, създава предпоставки за стабилно продължаване на низходящия тренд. Доларът вероятно ще тества достигнатите през септември дъна при 1,6050, а след това и психологическата подкрепа при 1,6000. Следващата силна подкрепа за паунда се намира около 1,5880, където можем да станем свидетели на нов опит за корекция.

USD/JPY

След като доларът успя за кратко да се изкачи над 110,00, през вчерашния ден станахме свидетели на силен низходящ импулс, който продължава и днес.

Предимството премина в полза на йената и формиращата се корекция вероятно ще понижи цената до около следващото ниво на подкрепа около 106,83.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още