fallback

ЕК обвърза "Южен поток" с европейския път на Сърбия

Брюксел препоръча на Белград по-активна работа по привеждането на законодателството в съответствие с това на ЕС

18:02 | 08.10.14 г. 5

Брюксел обвърза работата по „Южен поток“ с постигнатото от Сърбия в процеса по присъединяването към ЕС. В частта, посветена на Сърбия, в годишния преглед на напредъка на държавите от Западните Балкани и Турция в областта на европейската интеграция, от ЕК посочват изискването Белград да увеличи усилията си по привеждането на националното си законодателство с това на ЕС.

Посочени са и конкретните области, в които са нужни по-активни действия – в енергетиката, и по специално по отношение на проекта „Южен поток“, в опазването на околната среда, промените в климата, както и по отношение на здравеопазването и социалната система. 

От друга страна обаче страната е поставила сериозно начало на програмата си за икономически реформи с приемането на нов закон за заетостта, приватизацията и фалитите. Нужни са обаче мерки за намаляване на бюджетния дефицит, както и за увеличаване на събираемостта на данъците, препоръчват от ЕК.

Макар и изпълнила политическите критерии, Сърбия има още работа, свързана с реформите в съдебната система и върховенството на закона, се казва още в доклада за напредъка на западната ни съседка.

Всяка година Европейската комисия извършва преглед на постигнатото от страните от Западните Балкани и Турция и анализите се базират основно на работата по отношение на върховенството на закона в страните, икономическото развитие и административната реформа. Брюксел преценява изпълняват ли държавите политическите и икономическите критерии и дава препоръки за развитие.

От докладите за отделните държави за напредъка през последните 12 месеца става ясно, че Черна Гора, със статут на страна-кандидат от 2010, води преговори по 12 глави от европейското законодателство. Сърбия пък започна преговори за членство през януари 2014 г.

Комисията очаква политическо решение на въпроса с името на Македония и продължава да поддържа препоръката си за започване на преговори със страната. Албания получи статут на страна-кандидат през юни 2014 г.

Комисията потвърждава и перспективата на Босна и Херцеговина да получи статут на страна-кандидат, но след цялостен пакет реформи, особено в социалната и икономическата сфера.

През юли 2014 г. беше подписано и споразумение за асоцииране с Косово.

Брюксел отчита и напредъка на Турция в осъществяването на демократични реформи в определени области, както и предприетите стъпки за решаване на кюрдския въпрос, става ясно още от съобщение на пресцентъра на Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:21 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още