IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК обвърза "Южен поток" с европейския път на Сърбия

Брюксел препоръча на Белград по-активна работа по привеждането на законодателството в съответствие с това на ЕС

18:02 | 08.10.14 г. 5
ЕК обвърза "Южен поток" с европейския път на Сърбия

Брюксел обвърза работата по „Южен поток“ с постигнатото от Сърбия в процеса по присъединяването към ЕС.
В частта, посветена на Сърбия, в годишния преглед на напредъка на държавите от Западните Балкани и Турция в областта на европейската интеграция, от ЕК посочват изискването Белград да увеличи усилията си по привеждането на националното си законодателство с това на ЕС.

Посочени са и конкретните области, в които са нужни по-активни действия – в енергетиката, и по специално по отношение на проекта „Южен поток“, в опазването на околната среда, промените в климата, както и по отношение на здравеопазването и социалната система. 

От друга страна обаче страната е поставила сериозно начало на програмата си за икономически реформи с приемането на нов закон за заетостта, приватизацията и фалитите. Нужни са обаче мерки за намаляване на бюджетния дефицит, както и за увеличаване на събираемостта на данъците, препоръчват от ЕК.

Макар и изпълнила политическите критерии, Сърбия има още работа, свързана с реформите в съдебната система и върховенството на закона, се казва още в доклада за напредъка на западната ни съседка.

Всяка година Европейската комисия извършва преглед на постигнатото от страните от Западните Балкани и Турция и анализите се базират основно на работата по отношение на върховенството на закона в страните, икономическото развитие и административната реформа. Брюксел преценява изпълняват ли държавите политическите и икономическите критерии и дава препоръки за развитие.

От докладите за отделните държави за напредъка през последните 12 месеца става ясно, че Черна Гора, със статут на страна-кандидат от 2010, води преговори по 12 глави от европейското законодателство. Сърбия пък започна преговори за членство през януари 2014 г.

Комисията очаква политическо решение на въпроса с името на Македония и продължава да поддържа препоръката си за започване на преговори със страната. Албания получи статут на страна-кандидат през юни 2014 г.

Комисията потвърждава и перспективата на Босна и Херцеговина да получи статут на страна-кандидат, но след цялостен пакет реформи, особено в социалната и икономическата сфера.

През юли 2014 г. беше подписано и споразумение за асоцииране с Косово.

Брюксел отчита и напредъка на Турция в осъществяването на демократични реформи в определени области, както и предприетите стъпки за решаване на кюрдския въпрос, става ясно още от съобщение на пресцентъра на Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Измих ги и пак нищо. Кажи къде ги чуваш тези чудеса? Иначе добре звучи - за Австрия и Унгария през Гърция... хаха! Сигурно после пак по море до Италия и от там - кой накъде види... хахаха! Току виж и франсетата се закачили на ЮП, а ние ще чакаме Боце да ни докара от Грузия и Катар. Ама то на нас за чий ни е газопровод - нали родното находище Хан Аспарух само чака верния човек да поеме властта и да ни издави с български газ! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Много избирателно слушаш Мави :)Измий си ушите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Аз не съм чул никакви смешници да говорят, че ЮП ще ни заобикаля през Гърция. Чух, че едни други смешници обясняваха, как през Гърция ще получаваме втечнен газ, а по-късно и азерски по ***. Някога...Руските смешници обясниха, че могат да забият Южен поток в Турция, а ние да си се оправяме с турците, ако ни трябва газ. И не само ние, а и всички след нас по тръбата. Едно време те така направиха и със Син поток, който трябваше да мине по трасето на днешния ЮП, но чичо Ваньо и тогава клекна на янките.Това, което никой не обяснява, а и българските капитал-русофобни мамули не виждат е, че Турция се превръща в газов хъб за целия регион. Турция не приема проекти за транзит, Турция приема газ, който после ще продава като свой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
trendline
преди 9 години
Върхът на цинизма ще е Сърбия да подаде молба за членство и в НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Ха ха, да хармонизира законодателството с ЕС и да приеме закон от няколко реда"Нема си играя с Руснаците, нема да правя южен пАток" :DA некви руски смешници ми обясняват, как щели да заобиколят БГ и да влезат през Гърция. Таратанци, ЕСто явно яко рита против проекта, което е жалко, защото е и реалистичен и нужен и мое да има далавера за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още