IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия не се отказва от плановете си за строежа на "Южен поток"

Интересът към проекта в ЕС обаче е нисък, смятат в Брюксел

20:12 | 07.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Сърбия не се отказва от плановете си за строежа на "Южен поток"

Сърбия не се е отказала от плановете си за изграждането на „Южен поток” и подготовката за строителството вървят по план, коментира министърът на външните работи на страната Ивица Дачич, цитиран от РИА Новости.

Той направи това изявление след днешното заседание на руско-сръбската комисия по търговия и икономическо и научно-техническо сътрудничество.

„С „Южен поток” всичко е наред. Ние имаме намерение да строим, а подготовката върви по план, останалите въпроси Русия ще реши с Брюксел”, коментира Дачич пред журналисти след края на разговорите. Сръбският външен министър допълни още, че реализацията на газопровода е въпрос на политически съглашения.

В същото време обаче в Брюксел коментират, че интересът към „Южен поток” в ЕС е нисък и проектът не е приоритет за общността. От Европейската комисия досега са демонстрирали, че няма да спрат строителството на газопровода, но няма да позволят функционирането, ако не изпълнява европейските директиви в областта на енергетиката.

В България пък реализацията е спряна по искане на ЕК заради съмненията, които Брюксел има относно проведената процедура за избор на изпълнител.

По-рано днес пък стана ясно, че служебното правителство е сменило изпълнителният директор на „Южен поток България”, тъй като ръководството на компанията не се съобразило с искането на премиера Пламен Орешарски за замразяване на дейностите по проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още