IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика страда от геополитическото напрежение и вялата еврозона

Правителството най-вероятно ще понижи прогнозата си за растежа през следващата седмица

15:57 | 10.10.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германската икономика страда от геополитическото напрежение и вялата еврозона

Геополитическото напрежение и мудното търсене на германски стоки и услуги от страна на еврозоната натежават върху представянето на най-голямата икономика в Европа. За това предупреждават от Министерството на икономиката на Германия, пише MarketWatch.

Песимистичната оценка е намек, че правителството ще понижи прогнозата си за растежа на страната следващата седмица. 

През последните седмици германската статистика публикува разочароващи данни - през август износът спадна с 5,8% на месечна база, като преди това бяха отчетени резки понижения на промишлените поръчки и индустриалното производство.

„Представянето на световната икономика, и в частност на еврозоната, в момента е по-слабо от очакваното. Кризата между Украйна и Русия, както и други конфликти, също влошават доверието сред бизнеса“, гласи октомврийската оценка на икономическото министерство. „Към момента икономическите индикатори свидетелстват за много потиснато представяне.“

Незадоволителното представяне на икономиката накара Международния валутен фонд и водещите икономически институти на страната да орежат прогнозите си за растежа на Германия. МВФ сега предрича ръст от 1,4% за тази и 1,5% за 2015 г., докато водещите институти смятат, че БВП на Германия ще се разшири с 1,3% през 2014 г. и с 1,2 на сто догодина.

Есенния си икономически доклад правителството ще публикува на 14 октомври. Очакванията са проногзите за ръст от 1,8% за тази и от 2 на сто за следващата година, налични от пролетта, да бъдат понижени.

Министерството предупреждава, че световната икономика се влошава и икономическата ситуация във Франция и Италия е „незадоволителна“. В резултат на това представянето на германския износ най-вероятно ще се влоши в следващите месеци.

„Външните икономически условия за Германия са по-малко благоприятни, отколкото се смяташе досега", се посочва в доклада. Надеждата обаче идва от вътрешното търсене. Според министерството стабилният пазар на труда и повишаващите се доходите ще продължават да подкрепят икономиката.

„Частното потребление остава най-надеждният икономически стълб“, пишат от Министерството на икономиката на Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 38 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Ще слиша я ! Златото им къде се съхранява!? А и имат и друг мотивиращ фактор. Понастоящем на германска територия се намират 52 000 американски войници. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Германската икономика страда щото слуша Обамго за тва ... ако не го слуша нема да има ядове ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 4
Internet
преди 9 години
И на кого му пука за това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 4
Internet
преди 9 години
И на кого му пука за това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още