IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещи германски икономисти призовават за реформи

„Двигателят не върти на силни обороти, настроението е мрачно“, оценява германският икономически съвет конюнктурата на страната

18:16 | 09.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Петимата &bdquo;мъдреци&ldquo; - Щефан Едерер от WIFO, Тимо Волмерсхаузер от IFO, Оливер Холтемьолер от IWH, Фердинанд Фихтнер от DIW и Роланд Дьохрн от RWI. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Петимата „мъдреци“ - Щефан Едерер от WIFO, Тимо Волмерсхаузер от IFO, Оливер Холтемьолер от IWH, Фердинанд Фихтнер от DIW и Роланд Дьохрн от RWI. Снимка: Ройтерс

Водещите икономически анализатори са значително по-скептично настроени относно перспективите за икономиката на Германия, отколкото преди няколко седмици. Икономистите очакват за 2014 г. растеж от едва 1,3%, както е видно от есенния доклад на Германския съвет на икономическите консултанти към немското правителство, публикуван в четвъртък. Следващата година се очаква слаб растеж от 1,2 на сто, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Досега петимата водещи икономически експерти в Германия, известни още като "петимата мъдреци", очакваха рязко покачване на брутния вътрешен продукт с 1,9% през следващата година и с 2,0% за следващата. „Германската икономика се намира в един, макар и не силно изразен, спад“. След свиването на икономическа сила през пролетта и през лятото е имало стагнация. "Икономическият двигател започва да се върти на по-слаби обороти", пише в анализа.

Като причина за намаляващия оптимизъм икономистите назовават факта, че търсенето се увеличава със скромно темпо, а еврозоната се възстановява по-бавно, колкото се очакваше. Освен това потребителското доверие се влошава, и фирмите са по-малко склонни да инвестират. "Международни кризи, като все още тлеещият руско-украински конфликт и въоръженият конфликт в Сирия и Ирак, допълнително хвърлиха сянка над икономическите перспективи". 

Институтите за икономически изследвания изрично считат федералното правителство за отчасти отговорно за икономическия спад в Германия. „Перспективите за икономиката са влошени не на последно място и защото от икономическата политика идва насрещен вятър", казват икономистите. „Пенсионният пакет и въвеждането на националната минимална работна заплата действат възпиращо на растежа". Така например "пенсионните дарове на федералното правителство" намаляват вноските за пенсия. В допълнение голямата коалиция не е използвала капацитета си за по-високи инвестиции. "Всичко това оказва негативно въздействие и върху склонността на частните компании да инвестират". 

За да се насърчи местната икономика, „мъдреците“ препоръчват данъчни облекчения за бизнеса. Данъчната тежест наистина е намаляла значително с реформата в периода 2008-2009 поради по-ниските ставки. „Въпреки това по отношение на номиналната и ефективната данъчна тежест Германия остава в горната една трета от списъка с индустриализираните страни и значително по-напред, отколкото са повечето развиващи се страни", казват експертите.

Икономистите отхвърлят обаче една по-широка инвестиционна програма на държавата. Вместо това те настояват за по-добро образование. „Висока печалба ще има например от образованието в ранна детска възраст, особено ако една добра инфраструктура по отношение на грижите за деца окаже положителен ефект и върху работната сила, като подобрява съвместимостта на личния живот и кариерата". 

Почти нищо не говорило за това, че скоро компаниите ще изоставят нежеланието си да инвестират. Бизнесът ще увеличи своите разходи за машини и съоръжения през тази и следващата година с около четири процента, се прогнозира в доклада. През пролетта икономистите все още прогнозираха ръст от малко под шест и почти осем процента.

Канцлерът Ангела Меркел реагира спокойно след представянето на доклада. „Резултатите не са изненадващи, в коалицията вече обсъждаме допълнителни стимули за частните инвестиции, които да се изправят срещу заплашителната слабост на германската икономика“, заяви Меркел.  

По-слабата икономика ще се отрази според икономистите и на пазара на труда. Броят на безработните през 2014 г. ще спадне леко до 2,91 милиона, през 2015 г. обаче ще се повиши отново до 2,96 млн. Независимо от това и в двете години ще има рекорд на заетостта. Броят на заетите ще се покачи през следващата година до 42,65 млн., но с по-бавно темпо от сегашното.

Експертният съвет на Германия за консултации по цялостното икономическо развитие, наричан накратко Съвет на 5-тимата мъдреци, е орган, който беше въведен през 1963 г. Целта му е периодичната независима оценка на общото икономическо развитие, за да се облекчи оформянето на оценките на всички инстанции, отговорни за икономическата политика, както и на обществеността. За тази цел годишно се изготвя доклад, който се предоставя на Федералното правителство до 15 ноември.

Напоследък по-песимистични изказвания за развитието на германската икономика дойдоха и от Организацията за икономически растеж и развитие (ОИСР) и Международния валутен фонд. Показателят на ОИСР за икономическата активност на Германия спада до 99,7 пункта от 100,1 пункта, регистрирани през юли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още