IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миражът за силната германска икономика

Управниците трябва да се фокусират върху насърчаването на производството и инвестициите, смята икономистът Филип Легрейн

09:28 | 28.09.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Миражът за силната германска икономика

В продължение на 60 години германските правителства последователно се стремяха към по-европейска Германия. Сега обаче администрацията на канцлера Ангела Меркел иска да преобрази европейските икономики по германски образец. А това е политически неразумно и опасно от икономическа гледна точка. Германската икономика е далеч от най-успешната, както я описва финансовият министър на страната Вофлганг Шойбле. Вместо това тя е нефункционална, пише в Project Syndicate авторът и бивш икономически съветник на президента на Европейската Комисия Филип Легрейн.

Разбира се, Германия има своите силни страни – световноизвестни компании, ниска безработица и отличен кредитен рейтинг. Освен това обаче тя има застой на заплатите, фалирали банки, недостатъчни инвестиции, слаб ръст на производителността, лоша демографска перспектива и немощен производствен растеж. Това е икономически модел тип „за сметка на другите“, потискащ заплатите, за да подкрепи износа и не би трябвало да служи за пример на останалата част от еврозоната.

Икономиката на Германия се сви с 0,2% през второто тримесечие на 2014 година, като е нараснала с едва 3,6% от началото на световната финансова криза през 2008 г., което е малко повече от растежа на икономиките на Франция и Великобритания, но по-малко от половината от разширяването в Швеция, Швейцария и САЩ. От 2000 г. насам пък брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия нараства средно с по 1,1% на година, нареждайки се на 13-о място сред 18-те страни, влизащи в еврозоната.

Отписвана като „болния човек на Европа“ през 1999 г., когато еврото беше въведено, Германия отвърне не с повишаване на динамиката, а със съкращаване на разходите. Инвестициите в страната са намалели до 17% от БВП през 2013 г. от 22,3% през 2000 г. Инфраструктурата като пътища и мостове се руши след години на занемаряване. Образователната система също поддава – броят на обучаващите се работници е най-ниският след обединението на Източна и Западна Германия, страната има по-малко млади дипломирани студенти (29%) от Гърция (34%), а най-добрите ѝ университети едва се докопват до топ 50 на света.

Спъната от ниските инвестиции германска икономика се затруднява с приспособяването. Въпреки реформите на трудовия пазар на предишния канцлер Герхард Шрьодер все още е по-трудно да бъде нает служител на постоянна работа в Германия отколкото където и да е другаде сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Германия изостава на 111-о място в света по лекота за започване на бизнес, според класацията на Световната банка (СБ) „Doing Business” („Правене на бизнес“).

Най-големите ѝ компании са стари и здраво установени. Германия не предложи еквивалент на Google или Facebook, а секторът на услугите е особено ограничен. Правителството е провело по-малко подпомагащи растежа реформи през последните 7 години от която и да е друга развита икономика по данни на ОИСР. Средният годишен ръст на производителността през последното десетилетие със скромните 0,9% изостава дори от този на Португалия.

Бремето на стагнацията бива носено от германските работници. Въпреки че тяхната производителност се е увеличила със 17,8% през последните 15 години, днес те печелят по-малко в реално изражение, отколкото през 1999 г., когато беше договорено тристранно споразумение между правителството, компаниите и профсъюзите, което на практика сложи похлупак върху заплатите. Бизнесмените може и да са във възторг от това, но потискането на заплатите влошава дългосрочните перспективи пред икономиката, обезкуражавайки работниците да подобряват уменията си, а компаниите да инвестира в по-стойностно производство.

Последна актуализация: 18:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
За САЩа в тая станица не се пишат лоши работи, така им е наредено ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Мираж не мираж немците са сила и е нормално да фалират банки, не като при комунистите в САЩ too big to fail. Миража хрантути и целия ЕС, писнало им е на пискюла и кога ли ше бият каскета у масата и ше ни кажат да си гледаме работата. ЕС може и да остане, но еврото тряя да се разпадне, не може кат издъхне някой кат Гърците и да са на издръжка вовеки. Украинците за къде са се засилили не знам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
d333
преди 9 години
"И накрая, Германия трябва да приветства повече млади емигранти, които да противодействат на демогравския спад."Боянчо, Генке.... *** думата "демография" се пише с "Ф", не с "В"....Вай, вай, вай....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Biso
преди 9 години
Сайта нещо се *** днес.На два пъти се опитвам да изброя най-големите компании в САЩ с история от по 30-40-50 и повече години. Ако това не са стари и здраво установени компании, здраве му кажи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Biso
преди 9 години
Най-големите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 7
Sakamano
преди 9 години
А да не ти разправям какво ще стане, когато ни нападнат извънземните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 0
Biso
преди 9 години
"днес те ( германците ) печелят по-малко в реално изражение, отколкото през 1999 г."--------------------------Това е валидно за САЩ от 75-та година."Най-големите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 9
Dimat
преди 9 години
в хаоса на граждански конфликти,връщане в ранното средновековие,или,най-малкото и най-вероятно,ще принудят Германия да напусне еврозоната,което би обрекло ЕС на живуркане,като средно икономически и политически актьор,на световната сцена.С това целта, за която беше създаден от САЩ,ще бъде изпълнена.Още по-ужасяващо "бъдеще" очаква нас,отпадъка на ЕС.Затова,единственото ни възможно спасение е ,още сега,при първите трусове,да напуснем ЕС и се опитаме самостоятелно да изплуваме от блатото.Сега,докато ще можем да вземаме самостоятелни решения и опазим страната си от тоталната ислямизация,чрез непреставащите "бежански" вълни,предизвикани от САЩ и Израел.Не го ли направим,бъдете сигурни,че ще молим Турция да ни зароби отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 9
Dimat
преди 9 години
Крайно време беше да се удари и центъра на ЕС,Германската икономика.Всичко започва с ей такива наглед "невинно обективни" статии.След това те се разширяват и "обогатяват" с "обективизъм".Но даже и тази вероятно е дала вече своето отражение,върху първия трус на германската икономика.Лек трус.но трус.То така е започнала и Великата депресия през 1929 г., с фалита на някаква си малка банка в САЩ.Даже и от нея се е получило нещо по "световните" борси.Нещо е скръцнало по световните "рейтингови" агенции.Та,крайно време беше, САЩ да ударят и центъра на ЕС.Досега беше разпердушинена периферията извън еврозоната,след това,периферията на еврозоната.Въвлякоха ЕС, в един деструктивен конфликт, с Русия и му създадоха маса проблеми,които го удариха и по икономиката.Големият удар предстои през зимата - газовият удар.Сега вече може да се счита че с ЕС е свършено - или ще се разпадне на няколко зони,или изобщо ще се разпадне и така отслабени отделните държави ще бъдат набързо ислямизирани ще попаднат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още