IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Перспективите пред германската икономика могат да се влошат

Прогнозите за растежа, направени през пролетта, може и да се окажат прекалено оптимистични, се казва в доклад на банката

16:43 | 18.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бундесбанк: Перспективите пред германската икономика могат да се влошат

Геополитическото напрежение може да попречи на връщането на германската икономика към растежа, предупреждава в месечния си анализ Германската централна банка, цитирана от Bloomberg.

„Перспективите пред германската икономика са помрачени от неблагоприятните международни новини“, се казва в месечния доклад, публикуван в понеделник. „Очакванията за засилване на икономическия подем през втората половина на 2014 г., които стоят в основата на пролетните прогнози, са поставени под съмнение от последните данни“, пише в анализа.

Той съдържа най-сериозното досега предупреждение на централната банка, която досега твърдеше, че слабостите на икономиката през второто тримесечие ще бъдат временни. Също така докладът подсказва, че направените преди два месеца прогнози може би са прекалено оптимистични. Съчетани с липсата на растеж във Франция и Италия, перспективите пред германската икономика заплашват да забавят възстановяването на еврозоната.

„Има сигнали, че възстановяването в еврозоната ще продължи след стагнацията през второто тримесечие, дори и да не успее да достигне прогнозираните през пролетта нива. Икономическият подем в някои страни от еврозоната е по-слаб от очакваното. В същото време изглежда, че геополитическото напрежение в Източна Европа и в други части на света сега тежи повече на доверието на бизнеса“, се казва в доклада на Германската централна банка.

През юни тя предвиди, че германската икономика ще се разшири с 1,9% през тази и с 2% през следващата година, в съответствие с прогнозите на ЕЦБ за растеж на еврозоната от 1% през 2014 г и 1,7% през 2015 г.

След като ЕС затвори достъпа на Русия до финансиране от своите банки миналия месец и Кремъл отговори с ембарго на някои земеделски стоки от ЕС, президентът на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че повишеният геополитически риск може да има отрицателен ефект върху икономическите условия в региона. "Ние сме твърдо решени да запазим твърдото стабилизиране на инфлационните очаквания в средносрочен до дългосрочен план", добави той.

„По-твърдите санкции срещу Русия и ответните мерки на Москва няма да подминат германския износ без последствия“, се казва в доклада.

За да подкрепи слабото икономическо възстановяване и ниската инфлация в еврозоната, ЕЦБ обяви пакет от мерки през юни, включващи отрицателна лихва и целенасочени парични инжекции за банките. Освен това Драги не изключи възможността за покупки на обезпечени с активи ценни книжа и количествени улеснения.

„Тъй като средносрочните очаквания за инфлацията се оказват доста под целеното от ЕЦБ ниво, пакетът от мерки е приемлив. Междувременно експанзивната парична политика носи със себе си опасност от излишък на пазара, а усилията към реформи и консолидация на страните членки на банковия съюз ще бъдат забавени“, се посочва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
"Съчетани с липсата на растеж във Франция и Италия, перспективите пред германската икономика заплашват да забавят възстановяването на еврозоната."Я бре де! На бургерите им уврела главата, че това, което се произвежда, трябва някой и да го купува. Че това, което се изнася, трябва някой да го внася. Че могат да продават само в Ефропата, щото като излязат навън, където няма протекционистични мита и евро-директиви, измислени от самите бургери, ядат дървото от Япония, Корея, Китай та даже и от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още