IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Германия се свива с 0,2% през второто тримесечие

Външната търговия и формирането на капитал са оказали най-голям натиск върху БВП

10:13 | 14.08.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Германия се свива с 0,2% през второто тримесечие

Икономиката на Германия губи инерция. През второто тримесечие на 2014 г. брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 0,2% спрямо предходното тримесечие, сочат данните на Федералната статистическа служба (Destatis).

Една от причините според германската статистика е мекото време, заради което през първите три месеца на годината беше отчетен по-висок от обичайното икономически растеж. Според изчисленията БВП на Германия се е разширил с 0,7% в периода януари-март 2014 г. спрямо ръст от 0,4% през последните три месеца на миналата година.

Изключително меката зима доведе през първото тримесечие до ценови, сезонно и календарноизгладен ръст на германския БВП от 0,7%, твърдят от Destatis. Първоначално статистическата служба отчете увеличение от 0,8 на сто, но по-късно данните са ревизирани. Необичайното време доведе до непрекъсната производствена активност преди всичко на германската строителна промишленост в периода от януари до март.

От данните за БВП за второто тримесечие обаче се вижда, че основен натиск върху германската икономика са оказали външната търговия, въпреки че статистическата служба не споменава санкциите срещу Русия и на Русия срещу ЕС заради конфликта в Украйна, и инвестициите.

Спрямо предходното тримесечие увеличението на износа се забавя, докато при вноса се наблюдава ускоряване на темповете на ръст. Формирането на капитал, особено в строителния сектор, значително намалява през периода април-юни, най-вероятно като ефект от меката зима.

Домакинствата обаче са увеличили леко потребителските разходи. Ръст е отчетен и при правителствените разходи.

Анализатори, анкетирани от The Wall Street Journal, очакваха, че БВП на Германия ще се свие с 0,1% през тримесечието, но ще нарасне с 1,4% на годишна база.

Бавните темпове на възстановяване доведоха до сериозно изоставане на еврозоната от другите развити икономики, като САЩ и Великобритания. Слабият растеж продължава да поддържа безработицата в европейския валутен блок на високо равнище, а инфлацията – ниска. Това увеличава натиска върху Европейската централна банка да понижи прогнозата си за икономическия растеж и да предприеме повече действия за постигане на целта за 2% ръст на потребителските цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 9 години
Отрицателния ръст на германската икономика е най вече в резултат на неистовото желание на Германия да не разреши по свободна парична политика на Е Ц Б е резултата е налице Бавното измъкване от кризата на страните от периферията на Еврозоната доведе до това че локомотива на ЕС забоксува
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Нормално е, сега се праят инвестиций, а те са разход който се отразава на общата сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
Internet
преди 9 години
Баба Ангела обаче слуша нигрето ОбамгоХак да й е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още