IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ призова Германия да понижи данъците

Берлин трябва да се справи с безпрецедентните икономически предизвикателства в еврозоната, посочиха в анализ Беноа Кьоре и Йорг Асмусен

16:45 | 19.09.14 г.
<p>
	Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре. Снимка: Ройтерс

Високопоставен представител на Европейската централна банка (ЕЦБ) официално призова Берлин да намали данъците и да харчи повече, за да помогне за изваждането на еврозоната от икономическото неразположение.

В анализ, в който се изтъква нежеланието на ЕЦБ да осигури сериозен стимул за страдащата икономика без подкрепа от страна на правителствата, членът на Изпълнителния съвет на банката Беноа Кьоре и бившият представител на институцията и настоящ германски министър Йорг Асмусен определят Германия като силата, която трябва да се справи с "безпрецедентните икономически предизвикателства" във валутния блок.

В публикувания на уебсайта на ЕЦБ материал се посочва: "Германия може да използва част от бюджета си за маневриране в подкрепа на инвестициите и намаляване на данъчното бреме, запазвайки своята стабилна фискална позиция. По този начин тя ще се справи с някои от своите собствени бъдещи икономически предизвикателства".

ЕЦБ иска бъдещите действия на правителствата да съответстват на стъпките, които институцията вече предприе – намаляване на лихвените проценти, предоставяне на евтини пари и покупки на активи от частния сектор, повече фискални стимули и структурни реформи.

Президентът на банката Марио Драги представи стратегията по време на годишната среща на световните централни банкери в Джаксън Хоул в Канзас Сити миналия месец. Въпреки това Драги не си позволи да отправи публичен апел към германското правителство да коригира фискалната и данъчната си политика.

Кьоре и Асмусен също така искат Франция да реформира трудовия си пазар и да се придържа в рамките на целевия дефицит, определени от Европейския съюз (ЕС).

"Франция се нуждае от реформи за подкрепа на заетостта и съживяване на бизнес инвестициите, по-специално чрез намаляване на пречките за навлизане в защитените сектори и чрез премахване на пречките пред развитието на малките и средни предприятия", посочват те.

Коментирайки отново Париж и Берлин, материалът изтъква, че хората търсят "прости отговори на това, което е сложен проблем". Критикувайки позицията, застъпена от двете правителства, статията казва: "Някои твърдят, че печатането на повече пари и увеличаването на публичните разходи е единственият начин за излизане от това икономическо неразположение. Други се придържат към надеждата, че стриктният път на строги икономии ще се окаже панацея".

По думите им гъвкавостта в рамките на Пакта за растеж и стабилност на ЕС може да се използва само ако не застрашава доверието на правилата. "Това е въпрос на справедливост за онези страни, които са положили значителни усилия, за да поправят своите бюджети", заявяват двамата икономисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още