IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Паричната политика на ЕЦБ не трябва да натоварва данъкоплатците

Скептично съм настроен към покупките на обезпечени с активи ценни книжа, заяви гуверньорът на Бундесбанк

13:14 | 15.09.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вайдман: Паричната политика на ЕЦБ не трябва да натоварва данъкоплатците

Европейските данъкоплатци не трябва да бъдат поставени под отговорност за ценните книжа, които са част от новата програма за покупка на активи на Европейската централна банка (ЕЦБ). Такова становище изрази пред CNBC Йенс Вайдман, гуверньор на Германската централна банка (Бундесбанк).

Централната банка е напът да реализира мащабна програма за изкупуване на обезпечени с активи ценни книжа в опит да засили икономиката на региона и да ускори инфлацията. Това означава, че банките от еврозоната ще продават на ЕЦБ техните заеми и други видове кредити, които ще бъдат "опаковани" заедно.

От базираната във Франкфурт институция гарантираха, че ще купуват както по-малко рискови книжа, така и т. нар. "мецанин" активи. Обикновенно една компания се обръща към подобен тип финансиране, когато е преминала ранните си стадии на развитие, но все още не е напълно готова да пусне акции на борсата.

По думите на президента на ЕЦБ Марио Драги тези рискови траншове ще изискват публични гаранции – развитие на ситуацията, с което Германската централна банка не е съгласна.

"Аз съм по-скептично настроен към тези инициативи, които разчитат на изкупуване на обезпечени с активи ценни книжа и прехвърляне на риска от счетоводните баланси на банките към данъкоплатеца", каза Вайдман.

Обезпечените с активи ценни книжа станаха особено скандални в последната част на изминалото десетилетие, когато играха ключова роля в световната финансова катастрофа от 2008 г.

В реч миналата седмица Драги заяви, че институцията ще е особено внимателна в подбора си кои книжа да бъдат изкупувани. Той цитира данни от Асоциацията на финансовите пазари в Европа, която изчислява, че притежателите на едва 0,12% от европейските жилищни ипотечни ценни книжа са изпаднали в несъстоятелност покрай кризата от 2008 г.

Вайдман все пак изтъкна, че възраждането на този пазар може да бъде от полза за икономиката, добавяйки, че то ще "освободи ликвидност и ще добави капитал в баланса на банките" .

Въпреки това гуверньорът на Бундесбанк изрази мнение, че правителствата не трябва да дават държавни гаранции и заяви, че трябва да бъде предприета "регулаторна инициатива" по отношение на изкупуването на активи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Освен това ликвидност има достатъчно .Липсват условия . Да не изреждам какви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Стимулиране с обществен ресурс е 10 пъти по вредно отколкото с частни капитали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Стимулиране на нереформирана икономика е 10 пъти по- вредно отколкото нестимулирането и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
lyusien
преди 9 години
Паричната политика на Е Ц Б трябва да е такава че да стимулира икономиката на Европа към растеж Само стабилен растежеж може да направи Европа водещата световна икономическа сила и да защити интересите на данъкоплатците Германия не може да направи това сама
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още