IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Вайдман обля със студен душ възможността за покупка на активи от ЕЦБ

Целта на ниските лихви в еврозоната не е да бъдат финансирани държавните разходи, заяви централният банкер

17:41 | 18.07.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Йенс Вайдман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка и гуверньор на Централната банка на Германия Йенс Вайдман се изказа доста остро по темата за евентуални количествени улеснения от ЕЦБ (увеличаване на паричното предлагане чрез покупка на активи от банката - бел. ред.) 

Според него целта на по-продължителния период на ниски лихвени проценти в еврозоната не е да бъдат финансирани държавните разходи, пише WBPOnline.

В реч пред представители на Мадридската фондова борса Вайдман каза, че гъвкавата парична политика „е направила своето“, за да бъде задържана ценовата стабилност във валутния блок. Той призова правителствата на страните да „натиснат педала на газта на структурните реформи“.

„Налице е опасност, че ниските лихвени проценти ще бъдат използвани не за да бъдат консолидирани бюджетите, а за да бъдат финансирани допълнителни държавни разходи“, продължи централният банкер. „Ето защо Изпълнителния съвет толкова настоятелно призовава за стабилни публични финанси, които да послужат като предпоставка за провеждането на парична политика, ориентирана към стабилността.“

„Не бива да надценяваме капацитета на централните банки по отношение разрешаването на кризи. Не зависи от нас да разрешаваме кризите“, продължи Вайдман своята критична реч. „Кризите са структурни и водят до загуба на конкурентоспособност и до трупането на дългове, които в някои страни са неустойчиви.“

Освен това той предупреди, че един по-продължителен период на гъвкава парична политика носи със себе си риск от образуването на балони при различните класове активи и риск за финансовата стабилност като цяло.

Германия е сред традиционните противници на ултрагъвкавата монетарна политика. В началото на месеца Вайдман направи подобно изказване.

Според него политиките за стимулиране на икономиката, които ЕЦБ ще реализира, могат с течение на времето да доведат до финансови рискове, като например прекомерни печалби на пазара на недвижими имоти.

В началото на юли ЕЦБ запази курса на паричната си политика след обявения през юни пакет от мерки за борба с анемичния растеж и упорито ниската инфлация в еврозоната.

Президентът на банката Марио Драги звучеше спокоен на пресконференцията след края на заседанието, давайки повече подробности относно новата програма за кредитиране на банките. Той също така обяви, че честотата на срещите на банката ще се промени до шест-седмичен цикъл от януари 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 6
trendline
преди 9 години
Ако под това разбираш германец брани интересите само на Германия съм съгласен. А интереса на 2/3 от Европа дали съвпада с този на Германия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Jorkata
преди 9 години
Все пак имало мислещи в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още