IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристиан Ноайе: ЕЦБ постигна една от целите си - да понижи курса на еврото

Единната валута обаче трябва да поевтинее още, за да може централната банка да достигне инфлационната си цел, смята централният банкер

08:47 | 12.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кристиан Ноайе: ЕЦБ постигна една от целите си - да понижи курса на еврото

Европейската централна банка (ЕЦБ) успя да понижи курса на еврото. Но единната валута трябва да поевтинее още, за да може централната банка да достигне инфлационната си цел. На това мнение е гуверньорът на Централната банка на Франция и член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Кристиан Ноайе, цитиран от Ройтерс.

„Постигнахме перфектно една от нашите цели, от която се нуждаехме, за да върнем инфлацията към целта от 2% на година. Трябваше да понижим курса на еврото, но трябва и още“, коментира той пред радио Europe 1.

Коментарът му идва, след като стана ясно, че през август инфлацията във Франция е отчела най-ниското си ниво от ноември 2009 г. Индексът на потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната нарасна с 0,5% на годишна база спрямо юлските 0,6%.

Курсът на еврото поевтиня от около 1,37 долара, колкото бе в средата на юни, до 1,2949 вчера следобед.

Запитан дали ЕЦБ трябва да направи повече, за да стимулира възстановяването на икономиката на еврозоната, Ноайе казва, че лихвените проценти вече са по-ниски в сравнение с тези в САЩ и Великобритания.

„Разбира се, винаги можем да прибегнем до нови мерки, ако ситуацията го изисква“, добавя той.

В своя редовен месечен доклад, публикуван днес, ЕЦБ посочва, че новите мерки, предприети в началото на септември, ще имат значително влияние върху баланса на Евросистемата. Централната банка прогнозира инфлация от 0,6% за 2014 г., 1,1% за 2015 г. и 1,4% през 2016 г.

Икономиката на еврозоната остана без изменение в периода от април до юни според данните на Евростат. В тази връзка новите прогнози на ЕЦБ са за растеж на годишния реален БВП на региона с 0,9% през 2014 г., с 1,6% през 2015 г. и с 1,9% през 2016 г.

„Франция трябва да възвърне доверието към себе си чрез реформи.“ Така Ноайе коментира новините, че властите няма да могат да приведат бюджетния дефицит в изискуемите граници чак до 2017 г. Освен това тази година самият финансов недостиг ще се увеличи за пръв път от пет години.

Според Ноайе на Франция са нужни допълнителни съкращения на разходите, като това трябва да се случи без да се накърнява растежът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още