IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристиан Ноайе: Възстановяването на еврозоната е крехко, но ще се ускори

Анализатори обаче са на мнение, че ЕЦБ ще понижи прогнозата си за растежа на еврозоната

17:28 | 23.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Кристиан Ноайе: Възстановяването на еврозоната е крехко, но ще се ускори

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристиан Ноайе за пореден път подчерта, че икономическото възстановяване във валутния блок остава крехко, но най-вероятно растежът ще се засили скоростно в бъдеще, предава WBPOnline.

„Възстановяването остава крехко, въпреки че подобряването на публичните финанси продължава, но би трябвало еврозоната прогресивно да се завърне на пътя на растежа“, каза той. Ноайе има предвид продължаващите програми за строги икономии, които имаха негативно въздействие върху цялостното представяне на брутния вътрешен продукт (БВП) на региона.

В своята пролетна прогноза Европейската комисия (ЕК) очаква икономиката на 18-членния валутен блок да нарасне с 1,2% тази година и с 1,7% през 2015 г., като понижи прогнозата за следващата година с 0,1 процентни пункта в сравнение със зимната си оценка.

Очаква се ЕЦБ да публикува обновените си прогнози през юни. Пазарните участници се обединиха около тезата, че оценките на финансовата институция за Европа ще бъдат понижени.

„Очакваме ЕЦБ да намали оценката си за БВП за 2014 г., а това ще бъде един от аргументите ЕЦБ да разхлаби паричната си политика през юни“, гласи становище на Danske Bank. Към момента ЕЦБ предвижда БВП да се увеличи с 1,2% през 2014 г. и ръстът да се ускори до 1,5% и до 1,8% през 2015 и 2016 г., съответно.

Изнасяйки реч по време на конференция, организирана от френския банков регулаторен орган ACPR, Ноайе каза, че френските банки и застрахователи са постигнали „задоволителни“ резултати и са затвърдили позициите си въпреки предизвикателната макроикономическа среда.

Той каза още, че предстоящите прегледи на ЕЦБ за качеството на активите на банките трябва да подсилят доверието към френската финансова система. Имайки предвид предстоящите стрес тестове, експертите на Societe Generale са на мнение, че ЕЦБ няма да прибегне до покупки на активи по време на срещата на банкерите на 5 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още