IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай подкрепя смекчаване на паричната политика на Европа

Позицията на ЕЦБ е разумна, посочи ръководителят на най-големия държавен инвестиционен фонд в Поднебесната империя

10:36 | 23.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай подкрепя смекчаване на паричната политика на Европа

Евентуално смекчаване на паричната политика в еврозоната ще бъде "добра новина", която ще отвори множество възможности на пазара. Такова становище изрази пред CNBC Дин Сюедун, председател на най-големия държавен инвестиционен фонд в Китай.

Ръководеният от Дин China Investment Corporation (CIC) е отговорен за управлението на голяма част от валутните резерви на азиатската страна. Основаният през 2007 г. фонд притежава активи на стойност 575 млрд. долара според данните на Sovereign Wealth Fund Institute, което му отрежда четвъртото място по големина на контролираното богатство в света.

По думите му всички предстоящи мерки за стимулиране на европейската икономика, декларирани от Европейската централна банка (ЕЦБ), биха били оправдани.

"Мисля, че позицията на ЕЦБ е разумна. Ние ще вземем това под внимание, когато се вгледаме в пазарните възможности в Европа. Смятам, че като цяло това може да е добра новина за нас", отбеляза той.

Дин добави, че политиката на печатане на пари, наречена от Федералния резерв количествени улеснения, е довела до капитал, връщащ се обратно в Съединените щати. Според него от това e пострадала именно европейската икономика, която е трябвало да полага значително по-големи усилия за нейното възстановяване.

"При тези обстоятелства мерките за стимулиране на икономиката, предприети от ЕЦБ, по някакъв начин ще омекотят това явление. Растежът и възстановяването на икономиките от еврозоната ще допринесе за по-широкия растеж и възстановяване на световната икономика", каза той.

Пазарните участници са особено предпазливи в последната седмица, очаквайки какъв точно ход ще предприеме ЕЦБ след края на заседанието ѝ на 5 юни. Президентът на банката Марио Драги отправи ясен сигнал за възможно въвеждане на стимули, но анализаторите продължават да обсъждат какви точно биха били най-подходящите мерки за Стария континент.

Сред възможните решения пред ЕЦБ са допълнително намаляване на лихвените проценти, както и целенасочени мерки, насочени към насърчаване на кредитирането на малки и средни компании. Банката планира да прибегне до корекция на политиката си, тъй като ускорението на потребителските цени на континента продължава да е слабо, което според мнозина експерти поставя под натиск и растежа на брутния вътрешен продукт на региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още