IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Силното евро носи и ползи за Европа

То привлича капитали, които понижават доходността по държавните облигации, посочи ръководителят на Бундесбанк

13:07 | 19.05.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вайдман: Силното евро носи и ползи за Европа

Обменният курс на еврото не трябва да се оценява "едностранчиво", посочи членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) и ръководител на Бундесбанк Йенс Вайдман. По време на пресконференция във Франкфурт той подчерта връзката между силата на еврото и притока на капитали в еврозоната, пише WBP Online.

"Ето защо би било прекалено недалновидно да се вземе само едностранчив поглед върху валутния курс и да се оставят настрана стимулиращите ефекти от по-ниската доходност на държавните облигации", посочи централният банкер.

Няколко от топ ръководителите на ЕЦБ, в това число и президентът Марио Драги, посочиха неотдавнашното поскъпване на валутата като една от възможните причини за постоянно ниската инфлация и крехкото икономическо възстановяване в блока.

Въпреки това Вайдман, който е смятан за идеолог на политиката на европейската централна банка, посочи, че би било грешка да се използва опростен подход. Той предупреди, че насочването на обменния курс до определено ниво може да е в противоречие с целите на ценовата стабилност.

И все пак банката ще вземе под внимание силата на еврото. "Разглеждайки възможностите пред паричната политика, Изпълнителният съвет на ЕЦБ ще разгледа детайлно по-нататъшно развитие на обменните курсове", каза той, подчертавайки факта, че курсът на валутата не е основната цел на институцията.

Връщайки се на темата за еврото, Вайдман посочи, че сегашната му сила подновява апетита за облигации на страните от еврозоната. Поради това поскъпването на еврото не трябва да бъде разглеждано единствено от негативната му страна. По думите му по-лесните условия за финансиране в еврозоната в средносрочен план може да компенсират краткосрочното въздействие на силното евро.

"С цел да се засили растежът и заетостта в еврозоната за постоянно, страните-членки трябва да гарантират с действията си конкурентните икономически структури", вместо да се разчита на обменния курс на еврото, посочи той.

Инфлацията в блока все още кръжи в "опасната зона" – под 1%, по думите на президента на ЕЦБ Марио Драги. Няколко от топ ръководителите на институцията вече сигнализираха, че банката работи по няколко възможни мерки – включително отрицателен ставка по банковите депозити и нова порция евтини заеми за банките.

Следващото заседание на ЕЦБ е насрочено за 5 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Германия иска да фалира останалите държави в ЕС и да ги принуди на продадат държавните си сектори и концесиите на природни ресурси без пари пак на немците. Само така германската доминация ще се разпространи навсякъде из Европа, независимо дали останалите държави го искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
supertrader
преди 9 години
Точно така , но е по лошо Германия привлича капитали но от периферията - слабите и това ги прави още по слаби. Мисля че Германия иска да разбие този съюз а не той да преуспее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 9 години
Точно така , но е по лошо Германия привлича капитали но от периферията - слабите и това ги прави още по слаби. Мисля че Германия иска да разбие този съюз а не той да преуспее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
lyusien
преди 9 години
Вероятно е искал да каже " Силното евро носи и ползи за Германия " но е казал Европа Не силното евро а необяснимо силното евро е проблем за Европа На какво отгоре е толкова силно еврото Европа има мижав ръст за разлика от другите икономически зони Близо е до дефлация и рецесия Силното евро разипва износа за други части на света Другите големи икономики в Европа са близо до рецесия Франция е с почти нулев ръст а Италия де факто е в рецесия Да инвеститорите са уплашени и купуват стабилните немски облигации но не купуват италиански гръцки испански и португалски облигации Германия спечели най много от свободното движение на капитали стоки услуги и хора по цялата територия на Европа и Е С но не иска да жертва нищо за да преуспее този съюз Това не е добре Дори за Германия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още