IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки връщат нови над 6 млрд. евро от евтините заеми на ЕЦБ

Свиването на ликвидността в системата идва малко преди началото на банковите стрес тестове в еврозоната

16:34 | 16.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските банки връщат нови над 6 млрд. евро от евтините заеми на ЕЦБ

Банките на Стария континент продължават да връщат огромно количество от дългосрочните кризисни заеми (Long-Term Refinancing Operation – LTRO), отпускани от Европейската централна банка (ЕЦБ), предава WBP Online.

През следващата седмица европейските кредитори ще преведат на базираната във Франкфурт банка евтини заеми на стойност 6,155 млрд. евро. Равнището надхвърли значително очакванията на анкетираните от Ройтерс експерти за ниво от около 3,5 млрд. евро.

Банките доброволно се освободиха от кризисните заеми, които бяха предоставени от ЕЦБ в края на 2011 г. и началото на 2012 г., в очакване на стрес тестовете. Детайлният секторен анализ ще провери през следващите месеци как кредиторите биха реагирали при определени апокалиптични сценарии.

Връщането на средствата ще свие чувствително размера на резервните пари в европейската банкова система, което ще започне да оказва натиск за повишаване на ефективните овърнайт лихвени проценти за кредитиране. Към момента ставката Eonia (Euro OverNight Index Average) е на ниво от 0,177 на сто.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги посочи през миналата седмица, че неотдавнашната нестабилност на краткосрочните проценти на паричния пазар не е пренесена в средносрочен план и че повечето ликвидност на овърнайт пазара до известна степен е положителен знак с оглед на качественото пазарно равновесие.

"С други думи, банките разчитат по-малко на ЕЦБ и повече една на друга", заяви президентът на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още