IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ обмисля разреждане на заседанията си?

Това ще позволи на банката да публикува протоколите от тях преди следващото заседание, насочвайки пазарните очаквания, пише Bloomberg

16:25 | 20.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ обмисля разреждане на заседанията си?

ЕЦБ обмисля провеждането на заседанията й за определяне на основната лихва да става на всеки шест седмици вместо веднъж месечно (следващото е насрочено за 5 юни), споделят запознати пред Bloomberg. Говорител на банката е отказал да коментира графика на срещите или плановете за публикуване на протоколите от тях.

Удължаването на периода между срещите за монетарната политика може да помогне на банката да публикува протоколите от тях преди следващото заседание.

Новият график се доближава до този на Федералния резерв на САЩ, който провежда срещи осем пъти годишно, като публикува съдържанието им три седмици след провеждането.

Английската централна банка (АЦБ) се среща веднъж месечно, а швейцарската – на тримесечие. Андрю Холдън, който от 1 юни ще стане главен икономист на АЦБ, не е сигурен дали месечните заседания на банката не са твърде чести.

През миналия месец президентът на ЕЦБ Марио Драги даде знак, че предпочита да намали честотата на лихвените решения и да увеличи прозрачността им, за да ограничи спекулациите около плановете на централните банкери. „Очевидно е, че честите ни срещи карат обществеността и пазара да очакват действия.“

Намаляването на броя на заседанията ще даде повече време на Управляващия съвет на ЕЦБ да дискутира други въпроси, както и да оформя протоколът от монетарните решения – документ, който ще помогне за насочването на пазарните очаквания преди следващото заседание.

Ръководителите на централната банка вече се срещат в средата на всеки месец, за да обсъдят теми, различни от лихвените. Тяхната натовареност ще се увеличи от ноември, когато ЕЦБ ще стане единственият надзорен орган за банките от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още