IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миражът за силната германска икономика

Управниците трябва да се фокусират върху насърчаването на производството и инвестициите, смята икономистът Филип Легрейн

09:28 | 28.09.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Миражът за силната германска икономика

Потискането на заплатите намалява вътрешното търсене, докато подкрепя износа, на който се осланя германският растеж. Еврото, което несъмнено е по-слабо отколкото щеше да бъде германската марка, също помага, сваляйки цените на германските стоки и попречвайки на Франция и Италия да преследват обезценяване на валутата. Доскоро еврозоната предлагаше оживено търсене в Южна Европа, докато стремглавото индустриално развитие на Китай увеличи търсенето на традиционния германски износ.

Сега обаче Южна Европа е в труден период, а китайката икономика се забавя и пренасочва модела си от инвестиционни разходи към вътрешно търсене като това води до забавяне на германската машина за износ. Нейният дял в световния износ намаля от 9,1% през 2007 г до 8% през 2013 г., колкото и отчиташе Германия докато беше „болният човек на Европа“ и се опитваше да се обедини. Понеже колите и другите стоки, носещи етикета „произведено в Германия“, сега имат много части, произведени в Централна и Източна Европа, германският дял в световния износ е на рекордно ниски нива на база добавена стойност.

Германските управници се гордеят с огромния търговски излишък по текущата сметка на страната, който възлиза на 197 млрд. евро към юни 2014 г., гледайки на него като на доказателството за превъзходството на конкурентоспособността на страната. Защо тогава бизнесът не желае да инвестира повече в страната?

Излишъкът по външната сметка всъщност е признак за влошено състояние на икономиката. Застоят на заплатите повишава корпоративния излишък, докато потиснатите разходи, задушеният сектор на услугите и спрените в развитието им стратъпи ограничават вътрешните инвестиции, а натрупаният излишък често идва от чужбина. Берлинският институт DIW изчислява, че между 2006 и 2012 г. стойността на външния портфейл на Германия е намаляла с 600 млрд. евро или с 22% от БВП.

Вместо „стожер на стабилността“ за еврозоната, както твърди Шойбле, Германия разпространява нестабилност. Лошият подход на банките ѝ към кредитирането на собствения  ѝ излишък наду балони при цените на активите в навечерието на финансовата криза.

Германия не е и „двигателят на растежа“ в еврозоната. Всъщност слабото ѝ вътрешно търсене забави растежа в други страни. В резултат от това вероятността германските банки и данъкоплатци да си върнат лошите кредити от Южна Европа е по-малка.

Имайки предвид колко зле се отразява потискането на заплатите на германската икономика, би било катастрофално това да се направи и в останалата част от еврозоната. Орязването на доходите понижава вътрешното потребление и отежнява обслужването на дълговете. При слабото глобално търсене еврозоната като единица не може да разчита на износ, за да си покрие дълговете. За затруднените южноевропейски икономики, чийто традиционен износ е подкопан от конкуренцията на Китай и Турция, решението е да се инвестира в производството на нови и по-добри продукти.

Германската икономика има нужда от реформа. Управниците трябва да се фокусират върху насърчаването на производството, вместо на конкурентоспособността, а работниците да получат полагащото им се. Правителството трябва да се възползва от почти нулевите лихви да инвестира и да окуражи бизнеса, особено стартъпите, да направят същото. И накрая, Германия трябва да приветства повече млади емигранти, които да противодействат на демогравския спад.

Това би бил по-добър икономически модел за Германия и освен това би бил добър пример за останалата част от Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
За САЩа в тая станица не се пишат лоши работи, така им е наредено ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Мираж не мираж немците са сила и е нормално да фалират банки, не като при комунистите в САЩ too big to fail. Миража хрантути и целия ЕС, писнало им е на пискюла и кога ли ше бият каскета у масата и ше ни кажат да си гледаме работата. ЕС може и да остане, но еврото тряя да се разпадне, не може кат издъхне някой кат Гърците и да са на издръжка вовеки. Украинците за къде са се засилили не знам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
d333
преди 9 години
"И накрая, Германия трябва да приветства повече млади емигранти, които да противодействат на демогравския спад."Боянчо, Генке.... *** думата "демография" се пише с "Ф", не с "В"....Вай, вай, вай....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Biso
преди 9 години
Сайта нещо се *** днес.На два пъти се опитвам да изброя най-големите компании в САЩ с история от по 30-40-50 и повече години. Ако това не са стари и здраво установени компании, здраве му кажи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Biso
преди 9 години
Най-големите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 7
Sakamano
преди 9 години
А да не ти разправям какво ще стане, когато ни нападнат извънземните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 0
Biso
преди 9 години
"днес те ( германците ) печелят по-малко в реално изражение, отколкото през 1999 г."--------------------------Това е валидно за САЩ от 75-та година."Най-големите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 9
Dimat
преди 9 години
в хаоса на граждански конфликти,връщане в ранното средновековие,или,най-малкото и най-вероятно,ще принудят Германия да напусне еврозоната,което би обрекло ЕС на живуркане,като средно икономически и политически актьор,на световната сцена.С това целта, за която беше създаден от САЩ,ще бъде изпълнена.Още по-ужасяващо "бъдеще" очаква нас,отпадъка на ЕС.Затова,единственото ни възможно спасение е ,още сега,при първите трусове,да напуснем ЕС и се опитаме самостоятелно да изплуваме от блатото.Сега,докато ще можем да вземаме самостоятелни решения и опазим страната си от тоталната ислямизация,чрез непреставащите "бежански" вълни,предизвикани от САЩ и Израел.Не го ли направим,бъдете сигурни,че ще молим Турция да ни зароби отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 9
Dimat
преди 9 години
Крайно време беше да се удари и центъра на ЕС,Германската икономика.Всичко започва с ей такива наглед "невинно обективни" статии.След това те се разширяват и "обогатяват" с "обективизъм".Но даже и тази вероятно е дала вече своето отражение,върху първия трус на германската икономика.Лек трус.но трус.То така е започнала и Великата депресия през 1929 г., с фалита на някаква си малка банка в САЩ.Даже и от нея се е получило нещо по "световните" борси.Нещо е скръцнало по световните "рейтингови" агенции.Та,крайно време беше, САЩ да ударят и центъра на ЕС.Досега беше разпердушинена периферията извън еврозоната,след това,периферията на еврозоната.Въвлякоха ЕС, в един деструктивен конфликт, с Русия и му създадоха маса проблеми,които го удариха и по икономиката.Големият удар предстои през зимата - газовият удар.Сега вече може да се счита че с ЕС е свършено - или ще се разпадне на няколко зони,или изобщо ще се разпадне и така отслабени отделните държави ще бъдат набързо ислямизирани ще попаднат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още