IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлените поръчки в Германия с най-силен спад от 2009 г. насам

Мудното възстановяване на еврозоната и геополитическите събития повличат показателя през август

11:07 | 06.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промишлените поръчки в Германия с най-силен спад от 2009 г. насам

През август промишлените поръчки в Германия отбелязват най-силния си спад от най-тежките години на финансовата криза през 2009 г. Това се случва заради потиснатата икономика на еврозоната и несигурността, причинена от кризите извън страната, пише Ройтерс.

Поръчките се свиват с 5,7% на месечна база, сочат последните данни на Министерството на икономиката на Германия. Това е доста в сравнение с прогнозите на анкетираните от агенцията икономисти. Те очакваха по-малко намаление, а именно от 2,5%.

През август на годишна база показателят се понижава с 1,3 на сто при прогнози за ръст от 2,6%, показват данни на WBPOnline. Ведомството обаче ревизира в посока нагоре юлските данни. Тогава промишлените поръчки са били с 4,9% повече спрямо първоначално обявеното покачване от 4,6%.

Поръчките, направени от държавите членки на еврозоната, намаляват също с 5,7%, докато поръчките от страната са с 2 на сто по-малко. Всъщност по данни на Министерството на икономиката обемите в повечето категории спадат. От там обясняват, че училищната ваканция се е отразила негативно на поръчките през август след силния ръст през юли, информира MarketWatch.

Но дори ако се вземат предвид тези поръчки, ситуацията при новите поръчки като цяло е незадоволителна заради бавното подобряване на икономическата среда в еврозоната и несигурността, свързана с геополитическите събития.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още