IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отчете висок бюджетен излишък от 1,1% от БВП

Това е най-високият излишък от обединението на двете германски части, отчитат от статистиката

11:10 | 01.09.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският финансов министър Волфганг Шойбле. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският финансов министър Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Конюнктурният спад наистина доведе до лек спад на германската икономика през второто тримесечие на 2014 г., но фискалната позиция на държавата в края на първата половина на годината не е била толкова добра от доста време.

Това се дължи не само на доброто състояние на пазара на труда и заради това високите данъчни приходи, но също така и на два специфични елемента на европейската кризисна политика - високите парични преводи на Бундесбанк и ниските лихвени проценти, пише Wall Street Journal.

Това е най-високият излишък от обединението, отчитат от германската статистическа служба. През 2013 г. имаше излишък от 0,3%, а през 2012 г. - от 0,1%.

Към 30 юни Германия отчита бюджетен излишък от 1,1% от брутния вътрешен продукт. За последно излишък Германия постигна за цялата 2000 г. Освен това федералното правителство за първи път от 1991 г. насам отчита излишък за полугодие (4,0 милиарда евро). Провинциите отчитат дефицит от 0,2 милиарда евро, общините са с излишък от 5,3 млрд евро, а социалните каси имат излишък в размер на 7,1 млрд. евро.

Държавните приходи се увеличават в сравнение със същия период на миналата година с 3,4 на сто до 636,9 млрд. евро, докато разходите се увеличават само с 2,5% до 620,8 млрд. евро. 

Най-големият източник на приходи отново са данъчните приходи, които се повишават с 3,0 на сто до 329,50 милиарда евро, следвани от социалните приходи с 233,7 милиарда евро, които са се повишили с 3,4% на годишна база.

Въпреки това най-голямото увеличение има при плащанията на Бундесбанк - от 0,6 до 4,6 милиарда евро. Това се дължи на високите лихвени приходи от държавните облигации на периферните страни, придобити от Бундесбанк през последните няколко години. И кредитите в рамките на трансевропейската автоматизирана система за брутен сетълмент на експресни преводи в реално време TARGET2 са изиграли своята роля.

Статистическото бюро не дава точни данни за вида на разходите. Все пак става ясно, че най-голямото перо, паричните социални обезщетения, са нараснали само с 1,7%. По-висок ръст на разходите има обаче при плащаните от държавата компенсации за наетите (плюс 2,9%) социални помощи в натура (плюс 5,3%) и при брутните инвестиции (плюс 16,5%).  

За разлика от това значителен спад има при плащаните от държавата лихви. Те са с 9,3% под нивото им от първата половина на 2013 г. Причината е обусловените от кризата ниски лихвени проценти и високото търсене на считаните за сигурни германски държавни облигации. Колкото по-високо е търсенето на държавни облигации, толкова по-ниски лихви трябва да се предоставят на купувачите на такива ценни книжа от страна на държавата. При някои падежи лихвата напоследък е дори отрицателна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 32 rate down comment 9
alexx
преди 9 години
Парите ги имаше към 2009, факт. Защо не са използвани частично примерно за енергийна ефективност, трябва да питаш ББ, той е финансист, икономист, пожарникар, футболист, всичко в едно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 10
lyusien
преди 9 години
Не мисля Ако тези пари които се трупаха във фискалния резерв бяха харчени ефективно България въобще нямаше да влезе във финансовата криза през 2008 г Ако тези пари бяха използвани за създаване на фонд Енергиина ефективност нямаше когато рязко спряха инвестициите особенно в строителството на хотели жилищни сгради и молове около 350 хиляди строители да останат без работа и безработицата да достигне 13 % Щеше да започне масирано саниране на панелки и къщи подобряване енергиината ефективност на ТЕЦ и електроразпределението Нямаше да затворят голям брои заводи за строителни материали Тези около 7 милиарда в този фонд щяха да ни докарат поне още 4 милиарда европеиски пари за саниране Тогава на Б Б въобще нямаше да му бъдат необходими заеми Но за съжаление това отдавна е минало Просто за информация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 11
alexx
преди 9 години
Излишъците след въвеждането на борда натрупаха фискален резерв, който позволи да не се теглят прекалено много заеми от Боко, които щяха да са с висока лихва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 15
lyusien
преди 9 години
Защо Шойбле се хвали с високите излишаци по бюджета на Германия Както високите дефицити така и по високите от заложените в бюджета излишаци са срам за майстора т с за финансовия министър Сега е момента Германия да харчи пари Най добри са балансираните бюджети Прекаленио високите излишаци лишават икономиката от по висок ръст - пример великия икономически гении Орешарски Напълно съм съгласен с 1 Локомотива на Европа Германия може скоро да остане без горива ако не отпусне малко финансовата примка на другите страни в Европа И сега отново ще ви го напиша Най добри са балансираните бюджети А най лоши са бюджети с прекалено големи дефицити и прекалено големи излишаци И необяснимо силното евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 18
meto76
преди 9 години
Меркел води престъпна политика спрямо другите в ЕС!Рано или късно ще си плати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още