IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес доверието в Германия пада за 5-и пореден месец през септември

Индексът на института Ifo се понижава до 104,7 пункта - най-ниско ниво от април 2013 г. насам

12:39 | 24.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ханс-Вернер Зин:&nbsp;&quot;Германският икономически двигател вече не работи толкова гладко&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ханс-Вернер Зин: "Германският икономически двигател вече не работи толкова гладко". Снимка: Ройтерс

Бизнес доверието в Германия отчита спад за 5-и пореден месец през септември, въпреки че Европейската централна банка (ЕЦБ) даде ход на плановете си да съживи икономическото възстановяване в еврозоната, пише Bloomberg.

Индексът на института Ifo, основаващ се на месечно проучване сред 7 хил. мениджъри, се свива до 104,7 пункта през септември от 106,3 пункта през август. Анкеритани от Bloomberg икономисти очакваха по-скромен спад до 105,8 пункта. С това индексът пада до най-ниското си равнище от април 2013 г. насам

Най-голямата европейска икономика се сви с 0,2% през второто тримесечие на фона на стагнацията в еврозоната в условията на растящо геополитическо напрежение и висока безработица. Тези фактори подтикнаха ЕЦБ да обяви в началото на месеца, че ще възприеме по-активна позиция при стимулирането на икономиката на европейския валутен съюз, като стартира програма за покупки на ипотечни облигации и обезпечени ценни книжа. 

"Германският икономически двигател вече не работи толкова гладко", заявава президентът на Ifo Ханс-Вернер Зин.  

„Показателят за доверието на бизнеса намалява значително от пролетта насам“, коментира икономистът в Reiffeisen Schweiz Александър Кох. „Причините за това са кризата в Украйна и ниският растеж в съседните страни от еврозоната. Доверието би трябвало да се възстанови и да предложи по-добри перспективи за растеж отново към края на годината“, казва той.

Германия в качеството си най-голям европейски търговски партньор на Русия отчита и неблагоприятния ефект от взаимните санкции между Европейския съюз (ЕС) и Москва. Така например базираният в Мюнхен производител на камиони MAN намалява производството си, съкращавайки работното време на около 4 хил. работници отчасти заради спад в търсенето от Русия.

Други икономически данни от Германия вещаят по-слаб растеж за основния двигател на икономиката на еврозоната. Производствената активност в страната нараства с най-слабия си темп от 15 месеца през септември, след като новите поръчки отчитат спад. Междувременно индексът ZEW за икономическите очаквания в Германия отчита спад за 9-и пореден месец.

За да избегнат негативите от раздираната от проблеми Европа, германските компании са в процес на най-мащабните си придобивания в САЩ, преследвайки сделки, които обещават иновации и растеж.

През седмицата Merck KGaA се съгласи да придобие производителя на медицинско оборудване Sigma-Aldrich за над 16 млрд. долара, което е напът да се превърне в най-голямата сделка в историята на най-старата фармацевтична компания.

Индустриалния конгломерат Siemens обяви намеренията си да купи доставчика на енергийно оборудване Dresser-Rand Group за 7,5 млрд. долара.

В две сделки от миналата седмица пък софтуерният доставчик SAP се съгласи да придобие Concur Technologies за 7,4 млрд. долара, а ZF Friedrichshafen отправи оферта за купуването на TRW Automotive Holdings на стойност 11,7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 9 години
Ако искате да знаете защо питайте г-н Шойбле и мистер Вайдеман Но най добре е да зададете въпроса директно на г-жа Меркел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още