IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eustream: "Южен поток" е удар срещу Украйна

Според словашката газопреносна компания новият газопровод ще доведе до обезценка на украинските газови активи

11:03 | 22.10.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Eustream: "Южен поток" е удар срещу Украйна

Одобрението на „Южен поток“ от страна на ЕС ще е първият удар срещу Украйна, който ще доведе до сериозни загуби за страната и финансова обезценка на газовите й активи. Тази позиция изказа шефът на оператора на словашката газопреносна мрежа Eustream Томаш Маречек.

Според него одобрение на проекта ще понижи енергийната сигурност на Европа, защото транзита през Украйна е в по-голям обем, отколкото ще са възможностите за „Южен поток“, пише руската агенция РИА Новости.

През територията на Украйна годишно до Европа са транспортират 140 млрд. куб. метра природен газ от Русия. Капацитетът на „Южен поток“ е 63 млрд. куб. метра годишно и той няма да бъде постигнат поне до края на 2017 година, когато се очаква по план да приключи строителството и на четирите тръби на газопровода.

Маречек обаче коментира още, че няма възражения срещу „Южен поток“ стига той да не се използва като замяна на сега съществуващите трасета, а като допълнителна опция за доставка на природен газ от Русия за Европа.

Eustream е компанията, която свързва украинската газопреносна мрежа с мрежата на ЕС. Така, намаляването на обемите на транзит през Украйна ще понижат и приходите на словашката компания. 

Ситуацията около "Южен поток" можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 2
многодобре
преди 9 години
....политиката на Украйна,консумирай и не плащай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Точно така.Но също така е вярно че новият собственик на украинската газопреносна система не иска тя да се обезцени и затова го дава много здраво срещу Южен поток и срещу всеки инструмент у нас, с който Русия смяташе да го реализира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
MZ/X
преди 9 години
Политиката на Русия е разделяй и владей! Тяхната цел е да настроят един срещу друг различните европейски държави и да се възползват от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още