fallback

ЕЦБ: 13 банки трябва да увеличат собствения си капитал

Капиталовият недостиг към края на 2013 г. е в размер на 25 млрд. евро

13:08 | 26.10.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

25 банки от Европа не издържаха стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщи в неделя централната банка, информира Ройтерс, като по този начин потвърди материала на агенция Bloomberg от петък.  

Така 105 банки преминават успешно прегледа на качеството на активите. Сред провалилите се кредитни институции около десетина изпитват капиталов недостиг, който трябва да покрият.

При проверката на годишните баланси за 2013 г. и проведения стрес тест надзорниците са установили капиталова дупка от общо малко под 25 млрд. евро. Все пак обаче част от банките са натрупали през 2014 г. капитал и нуждата от допълнително набиране към момента е по-ниска и като цяло банковата система на ЕС се намира в добро състояние. 

„Този безпрецедентен, по-задълбочен преглед на позициите на най-големите банки ще повиши общественото доверие към банковия сектор", заяви вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио в изявление днес след публикуването на резултатите от едногодишната цялостна оценка на 130 банки в еврозоната. „Това би трябвало да насърчи и улесни кредитирането в Европа, което ще подпомогне икономическия растеж".

Броят на провалилите се банки, както и обемът на кумулативния капиталов дефицит, са малко по-високи от това, което анализаторите и инвеститорите очакваха да бъде отчетено от европейските регулатори по време на стрес тестовете на 130 от водещите банки на континента, предава Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:30 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още