IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имигрантите от новите членки на ЕС допринасят за британската икономика

Миграцията от целия ЕС обаче е с отрицателен принос, сочат критиците на ново проучване

11:12 | 05.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Имигрантите от новите членки на ЕС допринасят за британската икономика

Имигрантите от 10-те страни, присъединили се към Европейски съюз (ЕС) през 2004 г., са допринесли повече за икономиката на Великобритания, отколкото са получили като облаги към 2011 г., показва ново проучване.

Имигрантите са внесли с 4,96 млрд. британски лири повече под формата на данъци, отколкото са получили от публични услуги, пише BBC, цитирайки данни на доклада на центъра на изследвания и анализи на миграцията към University College London.

Докладът обаче е обект на критики, които посочват, че той не обрисува реалната ситуация. Председателят на организацията Migration Watch сър Андрю Грийн изтъква, че периодите в доклада са избрани нарочно, така че да показват положителния ефект от имиграцията на Острова.

„Ако разгледате миграцията от целия ЕС, включително и от държавите, присъединили се преди 2001 г., ще видите, че в края на дадения период техният принос е отрицателен с тенденция на засилване“, коментира той. „Причината за това е, че една група млади и здрави хора не генерира толкова много разходи за системата, но в дългосрочен план тези разходи се увеличават“, посочва Грийн.

„Нашият нов анализ показва положителен фискален принос на имигрантите, особено на тези, идващи от ЕС“, отбелязва съавторът на доклада професор Крисчън Дъстман. „Имигрантите, особено от новоприсъединилите се и останалите страни от ЕС, допринасят най-много. Това се дължи най-вече на по-голямото им усреднено участие на пазара на труда в сравнение с местните, както и на по-ниската степен на получаване на социални облаги от тях“, добавя той.

Грийн обаче отговаря, че докладът потвърждава, че имиграцията като цяло е струвала до 150 млрд лири на Великобритания през последните 17 години.

„Що се отнася до най-скорошните имигранти от Европа, дори и според техните данни, чиято точност ние оспорваме, приносът им се равнява на по-малко от 1 лира на седмица на глава от британското население“, отчита той, посочвайки, че хората във Великобритания трябва да решат дали допълнителният натиск върху болниците, училищата и другите услуги струва 1 лира на седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още