IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозират забавяне на британската икономика през 2015 г.

Възстановяването на Острова е най-слабото през изминалия век, посочва мозъчен тръст

10:18 | 06.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Прогнозират забавяне на британската икономика през 2015 г.

Въпреки че останалите европейски държави могат само да завиждат на Великобритания за нейното икономическо възстановяване, последното е най-слабото такова за страната през изминалия век и е напът да се забави през следващата година, предупреждава водещ британски мозъчен тръст.

Националният институт за икономически и социални изследвания (NIESR) прогнозира, че икономическият растеж на Острова ще се забави до 2,5% през 2015 г. спрямо очакваните 3,0% през настоящата година, предава CNBC.

„Данните за икономиката на Великобритания претърпяха значителни ревизии, но това не променя цялостната картина, а тя е, че възстановяването на британската икономика остава най-слабото през последния век”, посочват икономисти от NIESR.

Според данните на правителството икономиката на Великобритания се разширява с 3,0% на годишна база през деветмесечието.

NIESR напомня, че основният риск за възстановяването е ниската производителност. През август организацията предупреди, че производителността на труда във Великобритания все още остава с около 4,5 процентни пункта по-ниска от предкризисните си нива през 2007 г.

„Големият въпрос за британската производителност остава на дневен ред. Ако показателят не се подобри, ефектът върху стандартите на живот и публичните финанси ще бъде осезаем”, отбелязва мозъчният тръст.

NIESR не подминава и външните фактори, добавяйки, че слабостта на възстановяването в световен мащаб и особено продължителният застой в еврозоната също представляват голям риск за Великобритания.

Във вторник Европейската комисия (ЕК) предупреди, че европейската икономика не се подобрява достатъчно бързо и понижи прогнозите за растежа. Новите очаквания на Комисията са икономиката на еврозоната да се разшири с 0,8% през тази и с 1,1% през следващата година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още