fallback

Могерини: Eвропейският съюз има нужда от независима Палестина

Светът не може да си позволи още една война в ивицата Газа, посочи върховният представител по външната политика на съюза

15:48 | 08.11.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Върховният представител по външната политика на Европейския съюз (ЕС) Федерика Могерини призова за признаване на Палестина за независима държава, съобщиха РИА "Новости" и AFP.

"На нас ни е нужна държава Палестина – това е окончателна цел и позиция на ЕС", заяви Могерини по време на посещението си в ивицата Газа. По думите ѝ светът не може да си позволи още една война в региона.

На един по-ранен етап Могерини предупреди за нова вълна от насилие в Близкия изток, ако властите на Палестинската автономия и Израел не седнат на масата за преговори.

Към настоящия момент независимостта на Палестина са признали 135 страни. Преди две години Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) гласува с голямо мнозинство Палестина да получи статут на "държава-наблюдател" в организацията и потвърди правото на самоопределение в границите на териториите, завзети от Израел през 1967 г., а именно върху целия Западен бряг на река Йордан, в ивицата Газа и Източен Йерусалим.

Израелските власти отказаха да приемат резолюцията и осъдиха обръщението на палестинците към ООН като едностранна стъпка, противоречаща на взаимното споразумение и възпрепятстваща процеса на преговори.

Швеция стана първата страна във съвременната история на ЕС, признала за независима държава Палестина. В средата на октомври Камарата на общините на британския парламент прие резолюция, в която призова правителството да признае независимата държава Палестина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:15 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още