IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могерини: Eвропейският съюз има нужда от независима Палестина

Светът не може да си позволи още една война в ивицата Газа, посочи върховният представител по външната политика на съюза

15:48 | 08.11.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Могерини: Eвропейският съюз има нужда от независима Палестина

Върховният представител по външната политика на Европейския съюз (ЕС) Федерика Могерини призова за признаване на Палестина за независима държава, съобщиха РИА "Новости" и AFP.

"На нас ни е нужна държава Палестина – това е окончателна цел и позиция на ЕС", заяви Могерини по време на посещението си в ивицата Газа. По думите ѝ светът не може да си позволи още една война в региона.

На един по-ранен етап Могерини предупреди за нова вълна от насилие в Близкия изток, ако властите на Палестинската автономия и Израел не седнат на масата за преговори.

Към настоящия момент независимостта на Палестина са признали 135 страни. Преди две години Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) гласува с голямо мнозинство Палестина да получи статут на "държава-наблюдател" в организацията и потвърди правото на самоопределение в границите на териториите, завзети от Израел през 1967 г., а именно върху целия Западен бряг на река Йордан, в ивицата Газа и Източен Йерусалим.

Израелските власти отказаха да приемат резолюцията и осъдиха обръщението на палестинците към ООН като едностранна стъпка, противоречаща на взаимното споразумение и възпрепятстваща процеса на преговори.

Швеция стана първата страна във съвременната история на ЕС, признала за независима държава Палестина. В средата на октомври Камарата на общините на британския парламент прие резолюция, в която призова правителството да признае независимата държава Палестина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
Nikola666
преди 9 години
Не знам за Европа, ама Египтяните, дето уж са араби и мюсюлмани изобщо не се кефят на Палестина и са се отделили със стена от тях. Като си спомним как палестинците изпочупиха парниците оставени им от евреите след изтеглянето можем да се досетим защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Като я гледам Магарини какъв опит притежава и какъв респект внушава с него, всеки момент се очаква да тури ред и в Палестина, докато в същото време слага на мястото им Русия и Израел и вкарва в ЕС Украйна, Молдова, Грузия и Косово... хихи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Палестина, Сирия, Либия, Ирак, Ислямска държава, Украйна... Евроатлантическото семейство в състав еврокомисията от политически пудели, под мъдрото ръководство на.кликата в Уошингтън, така се е разкрачила, че всеки момент ще си изсипи карантиите.Едно време, котато след Уотъргейт Никсън назначава своето вице Джералд Форд за президент, бившият американският президент Линдън Джонсън се изказва за Форд по следния начин:"Този не може едновременно да ходи и да дъвче дъвка!"Май същото се отнася и за управляващите световните дела от двете страни на Атлантика.... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още