IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обеща 450 млн. евро за възстановяването на Газа

Участниците в донорска конференция, провела се в Кайро, настояха за ясни преговори и вдигането на блокадата в Газа

11:53 | 13.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В Кайро се проведе донорска конференция за Газа. <em>Снимка: МВнР</em></p>

В Кайро се проведе донорска конференция за Газа. Снимка: МВнР

Европейският съюз (ЕС) ще отпусне 450 млн. евро за възстановяването на Газа, става ясно от съобщение на пресцентъра на Върховния представител по външната политика на общността Катрин Аштън. Помощта беше договорена по време на донорска конференция, провела се в Кайро.

„Единственото трайно решение за ситуацията в Газа, което ще е в интерес на всички, е политическото“, коментира Аштън в своето изказване по време на конференцията. Тя допълни още, че усилията, които се полагат, ще бъдат успешни единствено в по-широкия контекст на подкрепата за Палестина и ангажиментите за мирния процес.

ЕС e един от най-големите донори за палестинците, като за последните 10 години общността е отпуснала над 1,3 млрд. евро за населението в Газа.

Тези средства обаче трябва да се разходват правилно, за да бъде преодолян порочният кръг, в който е попаднал процесът – процедури за събиране на средства за възстановяване на Газа се организират често заради разрушителните действия в региона, коментираха още участниците в конференцията в Кайро.

Те настояха за ясна политическа рамка за преговори с конкретни времеви параметри, както и вдигането на блокадата в Газа, допълват от българското външно министерство. Допълнително условие за възстановяването е пълноценното функциониране на правителството на националното единство на територията на Газа, както и на Западния бряг.

От МВнР посочват още, че в Кайро е постигнато заключението, че принципът за две държави няма алтернатива за постигането на траен мир.

Българският външен министър Даниел Митов, който също участва на донорската конференция, призова за възстановяването на преговорите между Израел и палестинците, за да "бъде постигнато окончателно и трайно решение, основаващо се на принципа за две независими държави".

Донорската конференция за Газа се проведе по инициатива на Египет и Норвегия. Съпредседатели на конференцията бяха генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, Катрин Аштън, министрите на външните работи на Италия, Франция, Япония и Йордания, а също и представителят на Близкоизточния квартет Тони Блеър и генералният секретар на Лигата на арабските държави Набил Елараби. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още