IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел и Газа се споразумяха за примирие

До месец ще започнат преговорите за строителството на пристанище в Ивицата Газа

20:27 | 26.08.14 г. 1
<p>
	Примирието слага край на продължилия над седем седмици конфликт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Примирието слага край на продължилия над седем седмици конфликт. Снимка: Ройтерс

Споразумение за прекратяване на огъня между Израел и Ивицата Газа влиза в сила още от днес, съобщи държавната информационна агенция на Египет, цитирана от Bloomberg.

Това прекратява продължилия повече от седем седмици конфликт, в който загинаха повече от 2 100 палестинци и около 70 израелци, отбелязва информационната агенция.

“Обявявам, че палестинското лидерство прие пълно примирие”, заяви и палестинският президент Махмуд Абас. Израел също е приел сделката, а по-късно ще бъдат обсъдени палестинските искания за летище в Газа и пристанище.

Хамас по-рано заяви, че ще приеме примирие само ако Израел облекчи ограниченията си върху граничните пунктове с Газа. Израел поиска граничните пунктове да се контролират от трети лица, за да се предотврати контрабандата на оръжие, и призова за разоръжаването на групировките в Газа.

Според израелско длъжностно лице, пожелало анонимност, Тел Авив ще облекчи блокадата на Газа, за да позволи хуманитарни доставки и доставки на строителни материали, съобщава АП. Непреките преговори по други въпроси се очаква да започнат до месец, допълва информационната агенция.

Примирието между Израел и Ивицата Газа е инициатива на Египет. Предвижда се незабавно спиране на въздушните атаки за неопределено време, отваряне на блокираните гранични пунктове и разширяване на зоната за риболов на анклава в Средиземно море.

След около месец се очаква да започнат разговорите за изграждането на морско пристанище в Газа и освобождаването на затворници от Хамас от страна на Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Е да ама така не върви търговиятя с оръжие. Или това примирие просто "презареждане"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още