IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК каза "Да" на сделката между Etihad и Alitalia

Двете компании получиха зелена светлина, благодарение на което Etihad придобива 49% дял от италианския превозвач

10:35 | 15.11.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия даде разрешение на базирания в Абу Даби авиопревозвач Etihad Airways да придобие 49% от италианската авиокомпания Alitalia, след като първата се съгласи да се откаже от слотовете на летищата по маршрута между Рим и Белград, пише Wall Street Journal.

Комисията, която е основният антитръстов регулатор на Европейския съюз, по-рано изрази опасенията си, че сделката ще остави маршрута от Белград до Рим без адекватна конкуренция.

Другата основна авиокомпания по този маршрут е Air Serbia, която също е контролирана от Etihad.

Alitalia и Etihad се договориха за сделката през юни тази година. Превозвачът от ОАЕ се подготвяше за инвестицията в продължение на месеци. 

Alitalia е член на SkyTeam Airline Alliance и през миналата година е превозила общо 24 млн. пътници, но не е генерирала печалба от 2002 г. насам.

Представители на италианската авиокомпания твърдят, че Etihad ще инвестира 560 млн. евро в нея, за да я съживи, допълва Ройтерс. Но освен това се предполага, че предстоящото преструктуриране ще доведе до съкращаването на 2200 работни места в опит за спестяване на разходи, така че превозвачът да стане конкурентоспособен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още