fallback

Маккейн: САЩ могат да започнат износ на газ за Европа преди 2020 г.

Американският сенатор заяви, че е доволен от решението на България да не позволи строежа на газопровода „Южен поток“

11:45 | 04.12.14 г. 11
Автор - снимка
Редактор

Съединените щати могат да започнат да доставят природен газ за Европа преди 2020 г. и така да балансират енергийните доставки за континента, намалявайки зависимостта му от Русия. Това заяви сенаторът Джон Маккейн пред Sputnik в сряда.

„Мисля, че може да го направим преди този срок“, заяви Маккейн, попитан какви са шансовете Щатите да се превърнат в сериозен износител преди 2020 г. „Можем да се справим много по-бързо от това“, добави той. Сенаторът заяви, че е доволен от решението на България да не позволи строежа на газопровода „Южен поток“.

„Радвам се, че нашите приятели в Европа спряха тръбопровода“, заяви той. В прес съобщение от вторник, Маккейн каза, че е положил лични усилия да убеди българското правителство да погледне към Европа, за да защити енергийните си интереси и да се въздържи от съвместна работа с Русия. Усилията са „били успешни“ и „кулминираха с решението на Путин да се откаже от проекта изцяло”.

Законопроект, предложен през юни от Маккейн и четирима други американски сенатори, ще ускори процеса по износ на втечнен газ към американските съюзници, особено Европа.

В момента Старият континент е до голяма степен зависим от Русия за енергийните си ресурси. Русия остава най-големият енергиен вносител с приблизително 32% от европейския енергиен внос за 2012 г., според данни на Европейската комисия.

Енергийният съвет между САЩ и Европейския съюз подкрепи възможността за внос на американски втечнен газ в Европа, което да диверсифицира източниците. В сряда бяха проведени по-нататъшни преговори за Трансатлантическото търговско споразумение, което ще позволи това да се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още