IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са алтернативите на "Южен поток" за Югоизточна Европа?

В много страни вниманието се насочва към въпроса как може да се покрие недостигът на газови доставки, пише Ройтерс

20:22 | 02.12.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какви са алтернативите на "Южен поток" за Югоизточна Европа?

Дипломатическата победа на Европейския съюз (ЕС) да принуди Кремъл да отмени проекта "Южен поток" създава и главоболие на Брюксел: как да излезе с алтернативен източник на газови доставки за Югоизточна Европа, посочва в свой анализ Ройтерс.

Въпреки че след кризата в Украйна проектът стана политически "токсичен", газопроводът бе целесъобразен за страни като Сърбия, България и Унгария, тъй като предлагаше възможност за газови доставки, заобикалящи Украйна и следователно изложени на по-малък риск от прекъсвания, отбелязва агенцията. Има и други идеи за сигурни алтернативни доставки за Югоизточна Европа, но никоя от тях не е в толкова напреднал стадий като "Южен поток", което изправя страните в региона пред няколко години на несигурност.

"Това е ситуация, при която всички губят. Няколко държави наистина имат проблем със сигурността на доставките", посочи европейски източник, пожелал анонимност, по повод решението на Москва да се откаже от "Южен поток".

В България днес някои представители на властите изглежда са се вкопчили в надеждата, че "Южен поток" не е мъртъв и все още може да бъде постигнато компромисно решение, коментират авторите на Ройтерс.

Сега в много страни вниманието се насочва към въпроса как може да се покрие недостигът на газови доставки, оставащ след "Южен поток".

Най-обещаващата възможност, подкрепяна от Запада - газопроводът "Набуко" за пренос на газ от Каспийско море през Турция до България и след това до Австрия, бе изоставена отчасти защото търсенето не бе достатъчно да покрие и този проект, и "Южен поток".

Решение, което сега е на дневен ред, е предложението да се свърже газов център в Словакия (захранван чрез доставки от различни източници) с Балканите чрез тръбопровод, преминаващ през югозападния край на Украйна и през Румъния до България. Предложение за построяване на терминал за втечнен природен газ на хърватския остров Кърк отново привлича вниманието, посочва Ройтерс.

Там ще бъдат разтоварвани танкери, пренасящи газ от Катар, Алжир, а в перспектива и от САЩ. След това "синьото гориво" може да се транспортира до Унгария и до останалата част от Балканите. Правителството на САЩ подкрепя проекта.

"Новото развитие (отмяната на "Южен поток") определено увеличава перспективите терминалът на Кърк да бъде изпълнен като надежден маршрут за алтернативни доставки", каза днес източник от хърватското министерство на икономиката.

Трети вариант е Трансадриатическият газопровод – ТАП. Както и при "Набуко" идеята е чрез него газ от азербайджанските находища в Каспийско море да бъде транспортиран през Турция до Европа. Консорциумът ТАП отказа да направи коментар.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 2
Tony
преди 9 години
Алтернативите са интерконекти със съседните държави! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Хихи... И това на фона на засилващите се приказки за репатриране на европейската индустрия от Азия - най-после на некои тикви им просветна, че чичко Маркс е по-умен от тях и принадената стойност е "светият дух" на всяка икономика! И сега - реиндустриализация без газ! Или на втечнен газ за по $700... хехе! Има върху какво да мислят в Брюксел!И ще ви кажа една тайна - там никой не смее да мисли за Европа без руски газ. Там мислят за много руски газ, но без Путин от другия край на тръбата! И сега остава да видим дали Путин е навит да се оттегли и руснаците дали го пускат... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
Forester
преди 9 години
На Вас и такива като Вас много разчитаме. Давайте, творете, че Гассс си требе. Вече трети ден Топлофикация София ми подава парно с Т на водата 44 оС (по показания на електронния топломер). А идват и още по студени дни..... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
dakl
преди 9 години
Лобистите на арабските шЕйхове в Брюксел намазаха дебело. Сега с парите на европейския потребител ще се поддържат арабскитемонарси докато в САЩсиизградят флота и терминали за пренос на втечнен скъп газ към Европа! А какво ще коства това за политическото бъдеще на днешните европейски лидери си остава открит въпрос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 10
redcretin
преди 9 години
Пръдлю метанов :)Ша си рече човек като ви слуша червените пропаганди, че досега някой е ползвал газ от Южен паток :) Рашките загубиха възможността друг да плати за тяхната тръба - това стана. Дай Боже все така! Да си седят в Сибир, никой не ги иска тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 12
Forester
преди 9 години
01.12.2014 трябва да бъде обявен за национален празник на България наказахме гадните москали и загубихме еднократна инвестиция равняваща се на двугодишния обем на ПЧИ в България!!!! Радвайте се Европа, НПО-та, независими енергийни експерти, тъмосини, Тикви и Сталинки! Ама нещо не ви иде от сърце тази радост - май повече рИвете и сте изненадани. За Боко и компания няма комисионни, няма бизнес (язък за катурнатата КТБ) и резане на лентички, за Европата няма газ и замирисва на студ и рецесия. За нас послушковците остава единствено да станем тревопасни за да произвеждаме достатъчно МЕТАН и дано Тиквата намери начин да го улови и вкара в икономиката на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
Arr
преди 9 години
Важна е цената, на каква цена е алтернатива за това никой нищо не казва ако цената са окаже по-висока то това ще е по скоро политическа диверсификация от колкото икономическа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Аха, начи сега ще мислиме от къде и с какво ще се доставя газ! *** как бе! Тези не четат ли в ***?!!! Да попрочетат коментарите под статиите! От години е пълно с анализи на експерти! тука сички са върло убедени, че Южен паток е идинственият проблем пред енергийната сигурност на Европа и сега, без него, газ ще потече и от чешмите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
От написаното се вижда, че всъщност няма алтернативи. Има обаче много фантазии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още