IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма основание за компенсации от ЕС заради спирането на "Южен поток"

ЕК не е спряла наказателната процедура заради избор на изпълнител на проекта в България, стана ясно от традиционния обеден брифинг в Брюксел

15:29 | 02.12.14 г. 6
Няма основание за компенсации от ЕС заради спирането на "Южен поток"

Солидарността е част от европейската енергийна политика, но от правна гледна точка няма как да бъдат отпуснати компенсации за България или друга страна заради спирането на „Южен поток“ или друг проект, който е бил прекратен.

Това обясни говорителят на Европейската комисия Ана-Кайса Итконен в традиционния обеден брифинг в сградата на Комисията в Брюксел.

Коментарът й беше в отговор на въпрос относно изявлението на Владимир Путин, че страната ни трябва да се обърне към Брюксел и да потърси 400 млн. евро за пропуснати ползи от проекта. Макар и изявлението да съдържа доза ирония, България е похарчила милиони за подготовката на строителството на газопровода.

По време на брифинга стана ясно, че наказателната процедура срещу България относно избора на изпълнител на „Южен поток“ на територията на България не е спряна – Комисията анализира получената до момента информация от българските власти.

Позицията на ЕС за „Южен поток“ не се е променила – този проект, както и всеки друг газопровод трябва да бъде изграден в съзвучие на европейските правила, обясни още Итконен и допълни, че „ЕК никога не е била против „Южен поток“. Проектът в предложения вариант за реализация обаче е заплашвал функционирането на единния вътрешен пазар, макар и да е разнообразявал пътищата на руския природен газ за Европа.

„Ще анализираме ситуацията около „Южен поток“, ще ускорим работата по изграждането на интерконекторите за по-добро функциониране на европейската газова мрежа“, коментира още тя.

Итконен посочи, че на 9 декември енергийните министри от ЕС ще обсъдят ситуацията около „Южен поток“. Съветът е бил насрочен от седмици и на него ще бъдат дискутирани новите обстоятелства около проекта, без „нищо по-драматично“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 31 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Капиталист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 2
svcor
преди 9 години
Ако не беше *** КАКЪВ БИ ИСКАЛ ДА БЪДЕШ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
За какво точно да ни компенсират в Брюксел? За това, че не ни позволиха да построим Южен поток в нарушение на европейските правила?По същия принцип и аз утре може да искам компенсация от държавата, за загубите от това че съм се отказал да обера една банка, защото закона ме заплашва със затвор :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 44 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
*** и гнили брюкселски ***.ки зелки!!!После се сърдят що имало много русофили тук.Ами когато ни трябва икономическа помощ или поне съпричастност къде е прехваления и цветущ ЕС дето уж е символ на някои добри неща? Добрите неща май са само на хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 44 rate down comment 1
Lesov
преди 9 години
На *** език...няма само да ни бият ами ще има и ***....поне и малко сръбска музика да пуснат... все пак Цеца е любимата певица на тиквата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 48 rate down comment 7
wenci
преди 9 години
Доказателство за глупостта на горното твърдение ще се получи, когато фашистите в *** взривят тръбата за да накажат ЕС-то за липсата на подкрепа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още