IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ватикана намери стотици милиони евро, „закътани“ в свои сметки

Новият финансов отговорник на папския престол започна сериозни реформи, които доведоха до неочакваното откритие

16:51 | 05.12.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Австралийският кардинал и финансов министър на Ватикана Джордж Пел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Австралийският кардинал и финансов министър на Ватикана Джордж Пел. Снимка: Ройтерс

Икономическият министър на Ватикана Джордж Пел заяви, че стотици милиони евро са били открити „закътани“ в сметки на различни департаменти на папския престол. Парите не са се показвали в счетоводните баланси на града-държава, предава Ройтерс.

Откритието бе оповестено в статия за британското списание Catholic Herald. Австралийският кардинал Пел пише, че откритието означава, че финансите на Ватикана са в много по-добро състояние, отколкото се е смятало преди.

„Всъщност ние открихме, че ситуацията е много по-стабилна, отколкото изглеждаше, защото няколко стотици милиони евро са били закътани в точно определени секционни сметки и не са се показвали в счетоводните ни баланси“, пише той.

„Важно е да се каже, че Ватикана не е фалирал... Папският престол плаща по своя начин, като притежава значителни активи и инвестиции“, твърди Пел.

Пел не допуска, че има каквото и да е нередно в ситуацията, но заяви, че отдели на Ватикана имат „почти пълна свобода“ с финансите си и следват „отдавна установени модели“ в управлението на делата си.

„Наистина малцина са били изкушени да кажат на външния свят какво се случва, освен когато имат нужда от допълнителна помощ“, заяви той, посочвайки някога могъщия Държавен секретариат като отделът, който особено ревниво е пазел своята независимост.

„Беше невъзможно за когото и да е да знае със сигурност какво се случва като цяло“, заяви Пел, ръководител на новия Секретариат за икономика, който е независим от вече понижения Държавен секретариат.

Пел е външен човек от английскоговорящата част на света. Той бе преместен лично от папа Франциск от Сидни в Рим, за да внесе ред в често неясните финанси, след десетилетия под контрола на италианци.

Миналия месец Пел изпрати писма до всички департаменти на Ватикана за промените в икономическата етика и отчетността.

От 1 януари всеки департамент ще трябва да въведе „разумна и ефективна политика за управление на финансите“. Департаментите ще трябва да подготвят финансова информация и доклади, които отговарят на международните счетоводни стандарти.

Финансовите доклади на всеки департамент ще бъдат ревизирани от голяма международна одитна фирма, твърдят писмата.

След избора на папа през март 2013 г. Ватикана започна сериозни реформи, за да се придържа към международните финансови стандарти и да предотвратява прането на пари. Страната затвори голям брой съмнителни сметки в своята разтърсена от скандали банка.

В статията си Пел твърди, че реформите са „в пълен ход и вече е преминал моментът, при който Ватикана би могъл да се върне към лошите минали дни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
тея трупат благотворителсност още от испанската инквизиция ... и парите от благотворителност ги събират пак те ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Дарете ги за благотворителност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още