IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италиански духовник е обвинен в пране на пари през Банката на Ватикана

Миналата година Нунцио Скарано беше обвинен и в незаконно изнасяне на 20 млн. евро от Швейцария в Италия

10:37 | 22.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Италиански духовник е обвинен в пране на пари през Банката на Ватикана

Висш италиански духовник и бивш счетоводител във Ватикана е обвинен в опит за пране на милиони евро през Института за религиозни дейности, както е известна Банката на Ватикана, съобщава Ройтерс.

Монсеньор Нунцио Скарано е имал и двама съучастници, които също са обвинени в пране на пари, заявиха от полицията. Единият от замесените е Луиджи Ноли, приятел на Скарано, който миналата година е бил отстранен от работата си във Ватикана. Вторият е нотариус. Във връзка със случая се разследват и други 52-ма души.

Случилото се е пореден удар срещу имиджа на Ватикана, въпреки че папа Франциск обеща, че финансите на града-държава ще започнат да отговарят на световните стандарти за прозрачност. Не е изключено и затварянето на банката, ако тя не може да бъде реформирана.

61-годишният Скарано се намира под домашен арест в родния си град Салерно, който се намира в близост до Неапол. Мярката е взета във връзка с дело, заведено миналата година, за опит за незаконно изнасяне на 20 млн. евро от Швейцария в Италия.

По повод новото обвинение от полицията посочват, че милиони евро са внасяни чрез сметките на Скарано в тези на офшорни компании под формата на фалшиви дарения. Не е ясно с колко точно пари е боравил духовникът, но е ясно, че е разполагал с 5 млн. евро в сметки във Ватикана и в италиански банки.

В рамките на разследването полицията е замразила две банкови сметки. Наложен е запор и на два апартамента за 6,5 млн. евро.

През юли 2013 г. Банката на Ватикана замрази повече от 2 млн. евро, съхранявани от Скарано в 10 сметки.

Монсеньор Скарано е работил две десетилетия като старши счетоводител във финансовата администрация, която се занимава с имотите и капиталите на Ватикана. Той беше уволнен миналото лято, след като излязоха информациите по първото разследване, процесът по което започна в началото на декември.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още