IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се опасява от изпадане в неплатежоспособност

Киев се нуждае от помощ в размер на 17 млрд. долара, за да стабилизира икономиката и да спаси поевтиняващата гривна

18:10 | 11.12.14 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Украйна се опасява от изпадане в неплатежоспособност

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк поиска международна донорска конференция, за да се избегне възможен фалит, предава Bloomberg.

„За да получим финансова помощ, с която да оцелеем в това трудно време и да не позволим изпадане във фалит, ние се нуждаем от международна конференция на донори, от одобрението на програмата за Украйна и да получим подкрепата на нашите западни партньори“, заяви в украинския парламент министър-председателят в четвъртък.

Страната може да има нужда от удвояване на спешния заем „в рамките на седмици“, за да избегне банкрута, предаде на 9 декември The Financial Times (FT), цитирайки неназовани държавни служители. Представители на Международния валутен фонд (МВФ) пристигнаха в Киев тази седмица, за да обсъдят бъдещи плащания по сегашната програма и възможно удължаване на сроковете.

Яценюк цитира статията на FT, като заяви пред депутатите в Киев, че изданието, а не той, са заявили, че страната може да има нужда от допълнителни 15 млрд. долара помощ.

“Много е трудно за нас да излезем сами от тази криза. Без подкрепата на международните ни партньори е практически невъзможно“, заяви премиерът.

Украйна се нуждае от 17 млрд. долара международна помощ, за да задържи икономиката си от фалит, след като доходността по облигациите ѝ достигна историческо връх. Новината бе съобщена в сряда от новия министър на икономиката Айварас Абромавичиус. Той добави, че все още е рано да се каже от колко още помощ ще има нужда Украйна.

Опасенията нарастват, че правителството в Киев може да не успее да изплати дълговете на страната. Военните действия в двата проблемни региона в източната част на страната нанасят сериозни поражения върху икономиката ѝ. Конфликтът е унищожил около 20% от икономическия потенциал на страната, твърди премиерът.

Доходността по доларовите облигации на Украйна с падеж през юли 2017 г. достига рекордните 26,98% или двойно над тази по книжата с падеж през април 2023 г.

Същевременно гривната продължава да губи покупателна сила в девети пореден ден и достигна 15,81 за долар. С това поевтиняването на украинската валута за тази година достига 48%, което е най-значителното от всички валути, които Bloomberg следи.

Твърди се, че германският финансов министър Волфганг Шойбле е помолил руския си колега Антон Силуанов да даде възможност на Украйна да забави плащането. Киев трябва да плати 3 млрд. долара по облигации, които бяха издадени миналата година, предава FT. Русия има правото да поиска ранно изплащане на книжата, дължими през декември 2015 г., ако публичният дълг на Украйна надскочи 60% от икономиката.

Това съотношение може да надмине 70% до края на годината, заяви на 30 октомври рейтинговата агенция Moody's.

Новото правителство на Яценюк трябва да одобри бюджета за 2015 г. и да приеме данъчни закони, отговарящи на критериите на МВФ. Така страната ще бъде одобрена за следващата част от спасителния пакет на стойност 2,8 млрд. долара. Украйна има нужда от парите, за да плати дълговете, да закупи гориво за отопление за зимата и да подкрепи падащата гривна.

Икономиката се сви с 5,3% на годишна база за третото тримесечие. Данните са по-лоши от предварително очакваните 5,1% според базирания в Киев Национален статистически институт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Да но терористите от Москва ше им дадат горива и мангизи и няма да ги оставят да пукалдясат. Не знам Газпром има изказване, че няма да им иска предплащане, защото ако им поискал и са чао. Тоя пингвина е голем играч сега им дава пароци и им каа: Скивате ли са запада нишо не ви даде, а ние сме братски народи айде заповядайте в Евразийския Съюз.... Просто усещам, че натам върви работата, сега ше се разберат ше се поцелуват с Украйната дългове опростени и ЕС и НАТО са out ... :)) тва е политиката : блага дума железни брати отваря ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Изобщо не са ***. Крадат яко. Не мож им насмогне Обамго да печата. Ако мислиш че народонаселението получава нещо се лъжеш. На тях се пада само да ходят да ***. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
blackaquarius
преди 9 години
Няма такива ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
StefanL
преди 9 години
А яценюк БАНДЕРОС *** ! ОБАДИ СЕ НА ОБАМА ДА ВИ ИЗПРАТИ 15 МИАРДА ТЕ ЩЕ ГИ НАПЕЧАТАТ ЗА ДВА ДНИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 9 години
Фалирвайте и заминавайте в ада.Не ми пука за вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
ivanrog
преди 9 години
"Яценюк цитира статията на FT, като заяви пред депутатите в Киев, че изданието, а не той, са заявили, че страната може да има нужда от допълнителни 15 млрд. долара помощ."Просто велико изказване, аз съм министър-председател, но един вестник знае по-добре от мен от какво се нуждаем и аз се гордея, че е така?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Е нема как да те допуснат в клуба на богатите без достатъчно количество дългове! При нас е така! Хаха!Само не разбрахме защо Шойбле се моли на гълтащата вода, фалираща, средновековна азиатска дупка, която даже вече не е и бензиностанция, да спасява любимката на великия Запад, в която целият свят в момента би трябвало да наблюдава как Азия и *** отстъпват пред непоколебимата решителност и мощ на ЕвроАтлантика...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
И на когому пука за тези хохли?ЦРУ да им плаща, нали те са негови хора - властите в Киев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
И на когому пука за тези хохли?ЦРУ да им плаща, нали те са негови хора - властите в Киев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още