IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Украйна има капиталов недостиг от 15 млрд. долара

Според Фонда фискалната пропаст ще е един от факторите, които ще доведат до свиване на украинския БВП със 7% през настоящата година

10:44 | 10.12.14 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Украйна има капиталов недостиг от 15 млрд. долара

Международният валутен фонд (МВФ) е идентифицирал недостиг в размер на 15 млрд. долара в своя спасителен план на разкъсваната от конфликти Украйна. Институцията предупреди за проблема правителствата от Запада, а липсата на средства трябва да бъде попълнена в рамките на следващите няколко седмици, за да се избегне финансов колапс, пише Financial Times.

Изчисления на МВФ са сигнал за опасното състояние на украинската икономика и намек за финансовата тежест, пред която е изправен Киев в битката му с подкрепяните от Русия сепаратистки бунтовници в източните райони.

"Няма да бъде лесно да се отпуснат допълнителни средства", каза един от официалните представители, участващи в преговорите между Украйна и МВФ. "Парите там не достигат", добави той.

Според МВФ фискалната пропаст ще е един от факторите, които ще благоприятстват свиването на украинския брутен вътрешен продукт (БВП) със 7 на сто през настоящата година. Друга от причините е сривът на износа за Русия – най-големият търговски партньор на страната, който ще продължава да води след себе си до масовото изтичане на капитали и спад в резервите на централната банка.

Отцепническите региони на изток бяха отговорни за приблизително 16 на сто от икономическия продукт на Украйна преди началото на военните действия.

Без допълнителната помощ Киев ще трябва да съкрати значително бюджета си за догодина или ще бъде принуден да прибегне до държавните дългови инструменти. След като спасителната програма започна през април, Украйна получи финансиране от МВФ и други международни кредитори в размер на 8,2 млрд. долара.

По време на заседание на кабинета в Киев министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк настоя, че неговото правителство е готово да въведе непопулярни мерки, включително сериозни съкращения на разходите, по-строги действия срещу масивната сива икономика и дерегулация на неконкурентоспособната икономика на страната.

"За нас е трудно да свържем двата края", каза Яценюк. "Не се молим за пари... Ние казваме: ние сме партньори. Ако ние сме партньори, а след това ни се помогне, тази помощ ще отиде в двете посоки", отбеляза премиерът.

Мащабът на проблема стана по-ясен през миналата седмица, след като Централната банка на Украйна разкри, че валутните ѝ резерви са спаднали от 16,3 млрд. долара през май до едва 9 млрд. долара през ноември. Данните също така показаха, че обемът на златните резерви е намалял почти наполовина спрямо същия период. Пряко запознат с политиката на централната банка човек заяви, че значителна част от спада е бил продиктуван от мащабни разпродажби на жълтия метал.

Мисия на МВФ е в момента в Киев за разговори с правителството за бъдещето на програмата.

Според двама души, които са присъствали на срещата на ЕС, загрижеността във връзка с украинските финанси е станала толкова тежка, че Волфганг Шойбле, германският министър на финансите, е помолил руския си колега Антон Силуанов да обсъди с Киев изплащането на заема в размер на 3 млрд. долара, отпуснат от Кремъл за Киев през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 0
StefanL
преди 9 години
Обадете се на Америка да им компенсира недостига ! Те нали са съюзници и приятели вече! ХА ХА ХА Без Русия Украина умира от глад и от студ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Да, с украинците няма да се сдобрят, но не съм сигурен в един момент колко точно ще се окажат "украинци" и колко руснаци там, щото "Слава Украине! Слава нации! Героям слава!" нито свети, нито топли.... хахаха! Тя схемата сега е да прекарат колкото може повече мъже през фронта на Донбас, защото така ги правят съучастници, ама в един момент идва Чичко Глад и тогава нищо се не знай... Хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 9 години
ох... да слезе оня да си прибере вересиите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
888
преди 9 години
Обявяват го за омразен фашистки дълги те така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Тука се бъркаш, руснаците в близките 100г. няма да се сдобрят с украинците. И ще стане така, както им подмятаха по международните срещи "вземете си българия и румъния обратно", тъй и за украинците ще им се моли запада да си ги вземат обратно, ама на**йци. Влака потегли на запад. Щото тва не са 2-3 милиона черни, дето като им направим една война полвин милион бежанци ще се разтворят в икономиката на ЕС. Как ЕС ще поеме 20-тина милиона бежанци от украина? Щото е наивно да се мисли, че те няма да тръгнат да мигрират. Историята до сега го е показала. Щатите ще придърпат по-умните, останалата рая ще седне на европейската социална система. Дали са го помислили това европейския мозъчен тръст, дето *** не мой им стъпи на малкия пръст, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Нека ти обясня аз:Украйна ще фалира и ще затъне в хаос. Ясно е, че западът нито има желание, нито ресурс да гради от нула една 40 милионна държава! Даже не от нула, защото първо години там трябва да се руши, както при нас, но в 5 пъти по-големи мащаби и с много по-трудно население. Като ни гледаш ние къде сме след 8 години пълноправно членство в ЕС, смятай как ще се развият в Украйна нещата... Та, какви мислиш, че са шансовете в един момент Украйна пак да завърти кормилото към Русия? Аз мисля, че доста големи, над 50%, а тогава Русия типично в нейн стил ще ги гушне в братската си прегръдка с пасивите и активите. Не, че ще запише на свое име борчовете на Киев, но всички видяха как извади за три дни едни 3.5 млрд. долара и просто ги даде както аз давам на комшията като не му се ходи до банкомата!В края на краищата тази авантюра ще завърше с катастрофа за Украйна и някой ще трябва пак да направи там някакво годно за обитаване място. Аз мисля, че това ще е Русия и тя ще плати и сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Е, това ли измисли политическия елит на запада - да помоли санкционирата от него русия, да даде заем на фалираща украина, която фалира в стремежа си да отиде на запад? Що за наглост, що за безочие, е*ахти политическия елит.И друго, обяснете ми математически, как ако в бунтовническите области се е формирало 16% от икономическия продукт на Украйна, то спада в БВП е само 7%? Май пропуснахте нулата?За финал, нека разните айронхорски, емзетки и други марионетки ми обяснят - как запада очаква, че при такъв колапс на икономиката на украина, настоящата управляваща хунта ще си остане на власт, а при много по-леки условия руснаците ще махнат путин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 1
hevito666
преди 9 години
....този филм в жанр трагикомедия , в бг вече сме го гледали .....резултатът е нови 40 милиона роби !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Въпрос на време е превратаджиите да се ометат на запад с хонорара за представлението в което участват към момента! Вярно е, че за Путин ще е облекчение да се ометат възможно най скоро, за да са поразиите възможно най - малко. Но да твърдиш че мисли злото на сънародниците си значи нещо ти куца логиката! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 4
Internet
преди 9 години
Украинските дългове не са проблем на РусияНа Путин му е през онази работа за Кевските превратаджиинеговата цел е да ги унищожисамо това и нищо повечеА който е давал пари да си ги търси обратно ако може
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още