IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев е превел на "Газпром" авансово плащане от 378 млн. долара

Сумата е за доставката на 1 млрд. куб. метра руски газ за Украйна

09:44 | 06.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Киев е превел на "Газпром" авансово плащане от 378 млн. долара

Украинската държавна газова компания "Нафтогаз" е превела на "Газпром" 378 млн. долара за доставката на 1 млрд. куб. метра руски газ, предава агенция "Росбалт".

Информацията за авансовото плащане бе потвърдена от ръководителя на "Нафтогаз" Андрей Коболев. "Да. 378 (млн. долара – бел. ред.). Благодарение на всички участници в този процес", написа Коболев на личната си страница в социалната мрежа Facebook.

По-рано в петък новият енергиен министър на Украйна Владимир Демчишин съобщи, че властите в Киев ще направят авансово плащане преди края на деня.

Също в петък Юрий Продан, който в момента все още изпълнява длъжността министър на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна, заяви, че Киев планира да извърши авансовото плащане за руския газ на 7 декември.

Доставките на газ от Русия за Украйна бяха спрени в средата на юни поради политическото и военно напрежение между Москва и Киев и огромните задължения на украинското правителство. Договорката за зимните доставките на руски газ бе постигната чак на 31 октомври.

Дни по-късно Украйна изплати на руския газов гигант "Газпром" 1,45 млрд. долара от дълга си, каквото беше първото условие за подновяване на прекъснатите доставки. Въпреки това Украйна все още не е започнала да внася газ от Русия, припомня "Росбалт".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още