IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Нафтогаз" предупреждава за спиране на газовите доставки за Източна Украйна

Украинската държавна компания търпи сериозни загуби, тъй като бунтуващите се Донецк и Луганск не си плащат сметките

17:59 | 19.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
„Нафтогаз" предупреждава за спиране на газовите доставки за Източна Украйна

Украинската държавна газова компания „Нафтогаз“ изрази несигурност относно възможността си да продължава да доставя синьо гориво на бунтуващите се източни региони на страната, пише Financial Times.

Изпълнителният директор на „Нафтогаз“ Андрий Коболев заяви, че компанията изпитва сериозни финансови затруднения, поддържайки газовите доставки за отцепилите се градове Донецк и Луганск, заради неплатени сметки. Коболев също така сподели, че възможността за спиране на газа към тези региони се обсъжда на най-високо политическо равнище в Киев.

Коментарът на Коболев отразява влошаващото се състояние на компанията, докато вътрешният конфликт между проруските сепаратисти и централната власт взима своя дън върху вече и без това затруднената украинска икономика. „Нафтогаз“ изчислява, че ще загуби близо 1 млрд долара за 12 месеца, ако продължи да не получава заплащане за газовите доставки в източните региони.

Спирането на газовите доставки е един от козовете, които Киев държи срещу сепаратистите. Вероятно заради хуманитарните последици и острата реакция, която подобен ход би предизвикала в Москва, обаче украинските управляващи избягват възможността за спиране на кранчето на газа за източния регион Донбас през зимата. Освен това индустриалното ядро на Украйна се намира именно в тези региони, произвеждащи близо 15% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, което допълнително затруднява спирането на газа.

Вместо това премиерът Арсений Яценюк каза тази седмица, че Киев трябва да компенсира загубите на „Нафтогаз“ със спирането на други услуги в източните региони. Правителството вече прекрати публичните и банкови услуги в Донбас.

Енергийният пазар показва сложността на конфликта и взаимната зависимост между враждуващите страни. Украйна е тежко зависима от Русия за доставките си на природен газ, докато бунтуващите се източни украински региони разчитат на газа от Киев. Крим все още получава по-голямата част от електричеството си от Украйна, въпреки че полуостровът беше присъединен към Руската федерация през март.

Украйна пък не е получавала руски газ от юни, оцелявайки чрез домашно производство, доставки от някои страни от Европейския съюз (ЕС) и запаси в размер на около 15,5 млрд. кубични метра. Коболев успокои, че те са достатъчни за да бъде осигурена една спокойна зима.

Ръководителят на „Нафтогаз“ каза също, че се намира под растящ натиск от клиентите на компанията да спре газа на сепаратистите. „Според клиентите ни правим грешка, защото позволяваме на горивото да стигне до Донбас, без да бъде заплатено за това“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още