IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е изплатила на "Газпром" 1,45 млрд. долара от дълга си

Ако Киев не плати и втория транш, газът отново ще бъде спрян

09:29 | 05.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украйна е изплатила на "Газпром" 1,45 млрд. долара от дълга си

Украйна е изплатила на руския газов гигант "Газпром" 1,45 млрд. долара от дълга си, каквото беше първото условие за подновяване на прекъснатите през юни доставки на руски газ за страната, предаде AFP.

Украинската държавна компания "Нафтогаз" е превела на "Газпром" първи транш от 1,45 млрд. долара просрочен дълг от общо 3,1 млрд. долара, които Киев трябва да изплати до края на годината, посочи в комюнике "Нафтогаз".

Припомняме, че след многократни тристранни срещи Европейския съюз (ЕС), Украйна и Русия най-накрая намериха формулата, която да гарантира доставките на природен газ за Европа през зимните месеци. 

Трите страни договориха Киев да плати 3,1 млрд. долара на Русия на два транша – 1,45 млрд. долара сега и 1,65 млрд. долара до края на 2014 г. След първото плащане Украйна ще започне да получава газ директно от Русия, което ще се случи за първи път от лятото. Ако обаче страната не изпълни своите задължения и не плати и втория транш, газът отново ще бъде спрян. 

От първоначалните съобщения стана ясно, че ЕС няма да отдели нови средства за покриване на украинските задължения, а страната ще трябва да използва парите, които вече получи по досегашните споразумения с Международния валутен фонд (МВФ).

Реално обаче споразумението не решава окончателно и спора за сумата, която Украйна дължи за доставките на руски газ. Според изчисленията на "Газпром" задълженията са повече и газовата компания приема плащането, но с условието, че то ще покрие само част от дълга на Украйна.

Наскоро Украйнската централна банка заяви, че ще използва част от своите валутни резерви, за да се разплати с "Газпром". Киев разполага с резерв от около 16 млрд. долара, а едно плащане на "Газпром" ще е равно на около 20% от фискалния резерв на страната, пише Forbes.

Състоянието на украинската икономика не се отразява пряко на Русия. "Газпром" продава най-голямата част от своя газ на ЕС, вторият най-важен купувач е Русия, а далеч на трето място остава Общността на независимите държави (ОНД), от които Украйна не е част. Самата Украйна дори не се отразява самостоятелно в баланса на годишните доклади на "Газпром".

"Украйна не е от голямо икономическо значение за руската икономика", казва Майкъл Рейнал, дългогодишен инвеститор в Русия и фонд мениджър за нововъзникващите пазари в RS Investments.

Промените в Украйна обаче се отразяват според него на инвеститорските нагласи. Кризата там подбива стойността на руските акции и ще продължи да го прави, тъй като санкциите ще тежат на икономиката, а пазарните участници ще търсят сигнали, че гражданските размирици в източната част на Украйна ще отслабват.

„В момента обаче Русия е истински кошмар за инвеститорите“, отчита Рейнал. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още