IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни Украйна плаща първия транш от газовия си дълг към Русия

Киев трябва да плати 1,45 млрд. долара, за да получава отново природен газ директно от Москва

16:47 | 04.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До дни Украйна плаща първия транш от газовия си дълг към Русия

В „близките дни“ Украйна ще преведе първия транш от газовия си дълг към Русия, увери управителят на централната банка на страната Валерия Гонтарева, цитирана от руската информационна агенция ТАСС.

Всички нужни средства са налични, всички резерви са налице, коментира още тя, уверявайки, че подписаното споразумение за „зимните газови доставки“ ще бъде изпълнено.

Припомняме, че след многократни тристранни срещи ЕС, Украйна и Русия най-накрая намериха формулата, която да гарантира доставките на природен газ за Европа през зимните месеци. 

Трите страни договориха Киев да плати 3,1 млрд. долара на Русия на два транша – 1,45 млрд. долара сега и 1,65 млрд. долара до края на 2014 година. След като бъде направено първото плащане, Украйна ще получи газ директно от Русия, което ще се случи за първи път от лятото.

Ако обаче страната не изпълни своите задължения и не плати и втория транш, газът отново ще бъде спрян.

От първоначалните съобщения стана ясно, че ЕС няма да отдели нови средства за покриване на украинските задължения, а страната ще трябва да използва парите, които вече получи по досегашните споразумения с Международния валутен фонд (МВФ).

Реално споразумението не изчиства окончателно и спора за сумата, която Украйна дължи за доставките на руски газ. Според изчисленията на „Газпром“ задълженията са повече и газовата компания приема плащането, но с условието, че то ще покрие само част от дълга на Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още