IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия, ЕС и Украйна сложиха край на газовия спор

Споразумението за доставките е до края на март 2015 г. и е на обща стойност 4,6 млрд. долара

09:11 | 31.10.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия, ЕС и Украйна сложиха край на газовия спор

С помощта на Европейския съюз (ЕС) и след седем кръга срещи, късно снощи Украйна и Русия решиха своя газов спор. Споразумението предвижда до края на годината Киев да плати голяма част от задълженията си на Москва, а "Газпром" ще осигури справедлива цена за новите доставки. Така Европа няма да е застрашена от недостиг на доставките, предава Ройтерс.

Документите бяха подписани от министрите на енергетиката на Русия и на Украйна -  Александър Новак и Юрий Продан. Подпис под тях постави и досегашният еврокомисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.

Подписаните документи са споразумението за зимните доставки на газ (до края на март 2015 г.) и допълнително споразумение между "Газпром" и "Нафтогаз Украйна", което беше парафирано от директорите на двете компании Алексей Милер и Андрий Коболев.

„Щастлив съм, че политическата отговорност, логиката на сътрудничеството и икономическото благоразумие надделяха. Сега вече няма причина, поради която много хора в Европа да студуват през зимата“, заяви Барозу. Той не скри задоволството си от постигането на решение само 24 часа преди да сдаде поста си на своя наследник.

А как точно изглежда компромисът -  Украйна ще плати до края на годината основната част от задълженията си, които в по-голямата си част са от миналата зима. Над 3 млрд. долара ще влязат в следващите седмици в руския бюджет. В замяна Русия гарантира справедлива цена – отсега нататък 1 000 куб. метра газ ще струват около 385 долара.

Споразумението за доставките се отнася до края на март 2015 г. и е на обща стойност 4,6 млрд. долара. То включва плащането на газовия дълг на Украйна на Русия (3,1 млрд. долара) и на доставките на газ до края на март (1,5 млрд. долара).

Според руския министър на енергетиката Александър Новак обаче цената на газ за Украйна до края на годината ще е 378 долара за 1000 куб. метра, предаде ТАСС. Цената до края на март 2015 г. ще бъде 365 долара за 1 000 куб. метра, добави украинският министър Юрий Продан. "Тази цена е близка до пазарната и ще позволи да се гарантират стабилните доставки за Украйна и за Европа", каза той.

Енергийният комисар Гюнтер Йотингер увери, че Украйна ще получи средства от МВФ и от ЕС, за да плати доставките. Освен това Фондът и Евросъюзът ще разглеждат възможността за нова програма за помощ за Украйна през 2015 г., заяви еврокомисарят, чийто мандат изтича днес.

Барозу изрази увереност, че постигнатото споразумение ще увеличи доверието между Украйна и Русия и добави, че оттук нататък прилагането на спогодбата от Минск за прекратяване на огъня в проруския сепаратистки изток на Украйна трябва да са приоритет.

Според Йотингер договореното споразумение е основа за енергийната сигурност на Европа през тази зима. Същевременно той увери, че страни като България, Чехия, Румъния и Австрия ще имат достатъчно количество газ.

"Това е може би първият знак за една мъдра и добре функционираща политика между съседи и е може би първи признак за подобряване на обтегнатите отношения между тези две страни", каза Йотингер.

Според DPA в близките дни Украйна ще плати на Русия 1,45 млрд. долара за закъснели плащания за газ и така ще бъдат подновени газовите доставки. До края на годината Украйна се е съгласила да изплати и още 1,65 млрд. долара по закъснели плащания.

От своя страна руският министър на енергетиката Александър Новак увери, че Русия винаги е била и ще бъде надежден доставчик на газ за Европа, предаде Ройтерс. Новак съобщи, че в близките дни ще постъпи първи транш за погасяване на украинския газов дълг към Русия за октомврийските и декемврийските доставки и този транш ще е в размер на 1,451 млрд. долара.

Възобновяването на доставките от Русия за Украйна ще започне веднага като се получи този първи транш. Правителството на Русия пък ще приеме в близките дни постановление за отстъпка от 100 долара за цената, която Украйна ще плаща за 1 000 куб. метра природен газ, добавя ТАСС.

Вижте още видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Малко встрани от темата но имаше разгорещена полемика по този въпрос. Е ....ето една истина излезе наяве. Тогава тези от нас които защитаваха тезата за виновността на Украйна бяха наречени русофили. :) "УКРАЙНА СИ ПРИЗНА: СВАЛИХМЕ БОИНГА Шефът на СБУ Службата за сигурност, Наливайченко си каза, че е запознат с присъдата на външните експерти.Докладът е бил получен в Киев още на 7 август,малко след предаването на черните кутии за изследване в Лондон, но досега не е публикуван съвършено съзнателно."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
Надъхан и далеч от реалността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Аз също мисля, че драмата тепърва предстои. Някой се прави на хитър и се опитва да отпуши с клизми за месец-два крана от Русия и през това време да надумка хранилищата в Украйна, за да изкара после на мускули до март. Да, ама това касае само Украйна. Те плетат мрежата за себе си - никой не се интересува ние какво ще правим. Ние сме "пириферия" даже за хохлите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
Аз попрочетох какво пише в руските медии, също и в немските. Сииииилно се съмнявам, че нещата са уредени. Истината ще лъсне къде края на ноември - началото на декември. Хохлите сега ще платят 1.5 млрд евра по дълга и малко по началните доставки и в края на месеца ще трябва да повторят схемата, но те няма да платят. И ще се почне отначало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
това е лесно...Украйна ще загуби пари, ако си плаща сметките. Те това е! Кво се правиш, се едно не си гледал БГ телевизия последната година....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
И да седне някой "економист", инвестор или обикновен капиталист да сметне как ще изглежда баланса на ползите и вредите за ЕС да плаща газовите сметки на Украйна години напред срещу ползите и вредите от пускането на Южен поток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Хахаха! В дългогодишната история на газовите кавги между Русия и Украйна има много подписана хартия и много малко пари. Полека с фанфарите от Брюксел! Хайде да видим кой ще извади $5.000.000.000... доста нули са.... ! Да не се наложи пак да актуализираме бюджета, щото не са предвидени пари в него за европейска солидарност.... хехе!... И тогава да смятаме колко струва хартията на договора, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
абитуриент
преди 9 години
БИСМАРК го е КАЗАЛ......!!!!!..... КВО СА ТИ НАПРАВИЛИ РУСНАЦИТЕ......!!!!????......или някоя МАМАША НЕ ТИ Е ПУСНАЛА......???!!!!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Кисинджър оборва Чърчил в Дипломацията(в поне в това му изявление, иначе се изказва доста ласкаво за Чърчил), а Чърчил не го казва с конкретна причина, а заради това, че са комунисти следователно-противници на монархията. Общо взето Съветите са се смятали за много надеждни, АКО успееш да ги убедиш да се разпишат. Което е било много трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
misanthrope
преди 9 години
Край на газовия спор ще се сложи, когато ЕС престане да е напълно зависим от руския газ. До тогава ще има само временни отсрочки и решения,а Руснаците ще плашат със спиране на газа.По памет:"Договор с Русия, струва колкото хартията на която е написан"Уинстън ЧърчилКато добавим, че в последно време и договор с ЕС струва горе-долу толкова.. сметай, решение та чудо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още