IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна иска Газпром да осигури технологично транзита за Европа

Нафтогаз се надява да получи от Газпром от ноември около 200 милиона кубични метра месечно заради транзита за Европа

20:28 | 09.10.14 г. 5
Украйна иска Газпром да осигури технологично транзита за Европа

Украйна ще иска от Газпром да й доставя от ноември газ за технологично осигуряване на транзита й за Европа, посочва се в съобщение на Нафтогаз Украйна, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Компанията посочва, че от 1 януари 2015 година Украйна въвежда нов ред за определянето на тарифата за транзит на газа през украинска територия, според правителственото постановление "За усъвършенстване на държавната политика в сферата на регулирането на дейността по транспортирането на природен газ по магистрални тръбопроводи по територията на Украйна".

В документа е предвиден временен ред за определяне на тарифата от 1 ноември до 31 декември 2014 година.
Нафтогаз се надява да получи от Газпром от ноември около 200 милиона кубични метра месечно за технологично осигуряване на транзита за Европа, уточнява се в съобщението.

Месечно Газпром транспортира през есенно-зимния период през територията на Украйна 5-7 милиарда кубични метра. Според данните на Нафтогаз технологичните разходи за осигуряване на транспортирането на газ във вътрешността на страната и за транзита (около 130 милиарда кубични метра) е 3,5 милиарда кубични метра, посочва информационната агенция. 

Стокхолмският арбитражен съд е помолил Газпром да представи свои предложения за междинно решение на газовия конфликт с Украйна, каза днес на пресконференция министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан, цитиран от агенцията.

Вчера Продан каза пред журналисти, че Стокхолмският арбитражен съд може да вземе решение за временна цена на руския газ за Украйна до края на октомври, припомня руската информационна агенция.

Междувременно канцлерът на Германия Ангела Меркел изрази безпокойство от неспазването на примирието в Украйна, но заяви, че е предпазлив оптимист, че ще се постигне споразумение за възобновяване на доставките на руски газ за тази страна, предаде ДПА.

Меркел заяви това след среща в Берлин с полския премиер Ева Копач. И двете страни отчасти разчитат за отоплението си през зимата на преминаващите през Украйна газопроводи и се безпокоят, че спирането на руските газови доставки за Украйна от юни може да ескалира в регионална криза.

По-рано европейският комисар за енергията Гюнтер Йотингер предложи Русия, Украйна и ЕС да се срещнат на 21 октомври в Берлин за обсъждане на условията, при които Русия ще възобнови газовите си доставки за Украйна. Киев обяви, че приема датата.

"Надявам се, че комисар Йотингер ще успее в намирането на решение, които гарантира на нас и на Украйна сигурността на доставките през следващите месеци. По това се работи интензивно и поради това съм предпазлив оптимист", каза Меркел.

Тя отбеляза, че е очевидно, че постигнатото през септември в Минск споразумение за примирие в Украйна не се спазва. И Германия, и Полша искат "възможно най-много наблюдатели в Украйна", каза Меркел, имайки предвид трудностите за изпращане на военна наблюдатели в Украйна под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които по нейни думи може да са "елемент за по-добър мониторинг".

"Предварително условие за това е примирието наистина да се спазва, а след като вчера ООН обяви, че над 300 души са загубили живота си откакто това примирие влезе в сила, виждате колко нестабилна е все още ситуацията", изтъкна канцлерът на Германия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
и кой ми спореше, че китайците нямали свинско месо да изхранват руснаците ей тука една интересна статия кво имат тея китайци и кво изхранват ... :))http://***.zerohedge.com/news/2014-10-09/not-just-largest-economy-%E2%80%93-here-are-26-other-ways-china-has-surpassed-americaTwo years ago China had a total of 420 million pigs. Today its 480 million and that 60 million makes a huge difference,http://blogs.wsj.com/chinarealtime/2010/04/20/the-vital-role-of-china%E2%80%99s-pork-prices/?mod=djemChinaRTR_h%23тва се пада почти по половин прасе на китaец бе брате ... :)) та един крак от всяко ше стигне да ги изхранят тея руснаци ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ми щом е "нашла" да го взима от там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
По действащите договори, Газпром плаща транзита, а технологичният газ е за сметка на украинците. Ако искат Газпром да плаща за технологичния газ, ще трябва да им намалят транзитната такса. Т.е. това е промяна на договора, което руснаците няма да направят. Хохлите отсега заявяват, че ще почнат да крадат първоначално по 200м. Ясно е, че споразумение няма да има. Йотингер си тръгва в края на месеца и на никой не му дреме вече за него. Руснаците протоколно ще идат в Берлин, ама докато не видят 5 млрд. в касата за старите дългове, няма да пуснат газ на хохлите. Ще намалят до възможното транзита към Полша, Унгария и Словакия, че да няма реверс и ще гледат сеир. Новият комисар ще се пържи на огъня, останал след *** Йотингер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
meto76
преди 9 години
Украина нашла источник качественного газа в Норвегииhttp://***.ng.ru/economics/2014-10-09/100_obzor091014.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
тея не се ли разбраха вече ве, *** бразилския сериал, Кво не разбраха тея прости украинци, толко е просто -> ако Украйна = EС - ше мръзнат и нема газ, освен ако Украйна =! ЕС - тогаа нема да мръзнат ше има газ и нема да има патаклама и се приключва с тъпите украинци и толкоз ... *** ги у наглеците не го ли разбраха тва те децата в 5 клас го разбраха, тея *** се праат още на луди ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още