IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е получила 1,7 млрд. куб. м газ от ЕС чрез реекспорт през тази година

Руски депутат готви закон за забрана на износа към страни, които извършват реверсивни доставки към длъжници на руски фирми

11:59 | 03.10.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украйна е получила 1,7 млрд. куб. м газ от ЕС чрез реекспорт през тази година

През тази година Полша, Унгария и Словакия са доставили на Украйна 1,7 млрд. куб. метра природен газ. Предположенията на „Газпром“ са, че става въпрос за руски природен газ. Това коментираха от ръководството на компанията на запитване, изпратено от депутата Владимир Гутенев, относно реверсивните доставки, които държавите от ЕС правят за Украйна, пише ИТАР-ТАСС.

„Полша, Унгария и Словакия са направили реконструкция на своите газопреносни системи, които позволяват физическото транспортиране на природния газ през границата“, коментира зам.-председателят на газовата компания Александър Медведев.

Тези доставки формално не нарушават договорите с европейските клиенти на „Газпром“ е позицията на компанията, защото се изпълняват извън постигнатите споразумения.

„Смятам, че мерките, които ние предложихме на „Газпром“ за ограничаване на доставките за страни, осъществяващи реекспорт на природния газ, са постигнали своите цели“, отбелязва депутатът Гутенев в отговор на получената информация.

Досега от „Газпром“ обаче отричаха, че намаляват доставките за Полша, Унгария и Словакия, въпреки че страните се оплакаха официално и ограничиха реверсивните си доставки за Киев. Казусът беше проверен и от Европейската комисия и заключението отпреди няколко седмици беше, че вероятно технически причини са ограничили доставките.

Говорителят на европейския енергиен комисар Гюнтер Йотингер – Марлене Холцнер, изтъкна факта, че количествата са били възстановени седмица по-късно (в случая с Полша) и това навежда на мисълта, че причината е техническа.

Владимир Гутенев подготвя и закон, който да забрани износ на руски петролни и газови продукти за страни, които извършват реекспорт, включително и виртуален, за длъжници на руски предприятия, посочва още ИТАР- ТАСС. По този начин ще бъде възстановена справедливостта при търговията с енергоносители, смята депутатът.

Припомняме, че от началото на лятото Русия не доставя природен газ за Украйна, но през територията на страната преминава транзита за Европа. Киев договори физически доставки от три европейски държави и така получава руски газ, но през реверсивни връзки. Тогава се анализираха се и възможностите за т.нар. „виртуален“ внос, тоест задържането на част от транзитния поток, предназначен за европейските клиенти, практика, срещу която Москва възразява. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
Nikola666
преди 9 години
Пич, соца фалира. Историята го заплю. *** като теб обаче си мислят че просто дъжд вали. Не стига това ами и децата ти избягаха от теб и твоите идеи. И къде отидоха бе ***? В омразните ти САЩ. Поздравления! Хе-хе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Николчо, той голият *** и на кап икономиката се е облещил, лъщи даже и на новолуние, ама е пълно с ***, дето още каканижат за онова време, дето банките даваха даже и в *** на всеки гащник за джобпарасъ! Хаха! Обаче такава закъсвация като сега, никога соц икономиката не ни е предлагала .... Хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Nikola666
преди 9 години
По време на "Развитото Социалистическо Общество" България се издържаше от реекспорт на нефт и газ. Но когато Русия тръгна да фалира, спряха далаверката. И голия *** на соц икономиката лъсна.Не че има връзка с темата. Просто ми е забавно че някои *** си спомнят с умиление за "онова" време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Скоро ще разберем как изглеждат алтернативите на руските доставки на природен газ! Съвсем скоро! Не ме напуска чувството, че в Кремъл точно това са планирали - да оставят Европа на алтернативни доставки и да се види наистина има ли някой нужда от руски доставки. Щото ако има, да започне ЕС да се отнася към този въпрос по прагматичен начин, а към доставчика си, като към делови партньор, а не като към непослушен първокласник. Ако ли пък не, да не се мъчим взаимно с "тука има, тука нема"... хехе! Да се знае, че Европа може и без руски доставки и всеки по пътя си! Нъл тъй? хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
meto76
преди 9 години
"Нафтогаз" подписал контракт на поставку газа из Норвегии, - СМИhttp://tek.rbc.ua/rus/-naftogaz-podpisal-kontrakt-na-postavku-gaza-iz-norvegii--03102014123600
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Да видим от цяла Европа кой ще загуби най много. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
20STRAHOдо: bgManпреди 1 денАко продължим да разсъждаваме то най засегнатата страна от това решение ще е България. Италия има алтернативи. Африка е на крачка разстояние. Гърция също а и има възможмост да построи терминали за втечнен газ /за ползването на които и ние ще плащаме/ Унгария Словакия, Чехия също са по близко до входящия край на "Северен поток" а и до Италия. Единствено ние сме затворени в Черно море. Каквато и друга алтернатива да посочи някой то тя няма да е директно от доставчика /няма как да е/ и ще има ВЪРХУ цената добавена стойност от транзитни такси! Да не говорим че ще зависим от тези държави политически! Превръщаме се в "5-та глуха"! Няма да се учудя ако за нас се планира да станем гробище за ядрени отпадаци на Европа /след като се обезлюди територията ни де!/ :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
meto76
преди 9 години
Словакия и Украйна договориха алтернативни доставки на природен газ от Норвегия!http://meto76.blog.bg/politika/2014/10/03/slovakiia-i-ukraina-dogovoriha-alternativni-dostavki-na-prir.1301856България остана единствената европейска държава без алтернативи на руските доставки на природен газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още